FACEBOOK

България е на дъното по продължителност на живот в ЕС

Евростат поставя страната ни начело на антикласациите на Европа. Данните от анализ за различията в средната продължителност на живота по региони в ЕС през 2016 г. сочат при средна средни стойности за ЕС от 81 години в България цифрата е 74.9.

Страната ни е на последно място в рейтинга, най-вече благодарение на отчайващата статистика на три български региона. Очаквано най-малко живеят хората в Северозападния регион, където продължителността на живота е на последно място измежду всички региони в ЕС. В северозападна България се живее средно около 73.3 г.. Този регион е последван от от Югозападния със 74.4 г. и Северния Централен със стойности от 74.4 г.

Според данни на НСИ най-висок процент застаряващо население на възраст над 65 години е регистриран в областите Видин (29 на сто), Габрово (28 на сто), Кюстендил и Ловеч - по 26 на сто. Най-нисък е бил делът на възрастното население в София-град – 17% и в област Варна – 18%.
Като причини за подобна картина у нас могат да бъдат посочени редица фактори. Несъмненно данните на Евростат корелират и с нивата на бедност в България.

Статистиката сочи, че в доходите на българите вече се разминават 8 пъти със средните нива в ЕС. Над милион и 600 хиляди българи живеят с месечен доход до 600 лв., а 83% до 1000 лв. Те не им осигуряват икономическа сигурност. Според Евростат около 30% от населението или 2,5 млн. българи мизерстват, показват данни за 2017г..

НСИ отчита най-висок дял на хората у нас, които живеят в сериозен риск от бедност сред българите на възраст над 65 години. Това са около 46 на сто от сънародниците ни в тази възрастова категория или близо над 670 хиляди души, което е обяснение за статистиката за продължителност на живот.
Отделен фактор е и състоянието на здравеопазването у нас. Освен проблеми с материалната база и липсата на специалисти, все по-честите стават и икономиите от страна на НЗОК.

Същевременно кабинетът отчете, че българите живеят по-добре и по-дълго. В отчета за 2017 г. за изпълнение на актуализираната Национална стратегия за демографско развитие на населението в България, правителството гордо посочва, че средната продължителност на предстоящия живот се увеличава с 0.1 години.

Президентът Румен Радев вече призова правителството да прочете демографската статистика и да се запознае с числата, които измерват стандарта и качеството на живот в най-изостаналите държави от ЕС, които са далече преди нас.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени