FACEBOOK

България е в критична точка, пише intellinews

Супер критичен материал за положението в България публикува авторитетното издание intellinews. Критиките в навечерието на поредния доклад за (не)напредъка ни в областта на правосъдието, корупцията и престъпността засягат точно тези теми, както и проблема със свободата на словото у нас.

„България е достигнала критична точка. Убийството на журналистка, което вероятно ще се окаже криминален акт, извършен от мъж под въздействието на алкохол и наркотици, се появи във водещите заглавия навсякъде по света и постави в светлините на прожекторите проблема със свободата на словото в страната. Междувременно драстичното отлитане на капитали от България заплашва с икономически хаос, а популистката демагогия набира сила. Ако страната не успее да се прочисти, мечтите на хората около присъединяването й към ЕС ще бъдат завинаги заличени. Тя е най-бедната страна в Съюза. 40% от българите живеят в риск от бедност и социално изключване, а членството в ЕС трябваше да излекува тези болки на обществото.

Случаят не е да няма пари в България. Проблемът е, че кешът се точи от малка банда овластени бизнесмени, свързани с криминалния подземен свят...Посткомунистическият елит създаде свят, в който подкупите често са част от договорния процес за всеки голям проект, компаниите се овладяват от мафии без наказания, хората биват застрелвани по улиците в корпоративните спорове. Българските имащи изкарват 8 пъти повече от нямащите – социалното разслояване е 2 пъти по-голямо от нормата за ЕС.

Международните наблюдатели като Прозрачност без граници, която неотдавна назова България „най-корупмипараната страна в Европа”, дълго време заклеймяват тези порочни практики. Вместо да предприеме действия обаче, българското правителство има навика да гледа със слепи очи на корупцията и всъщност самото то е част от проблема”.

По-нататък в материала се говори за миналото на премиера Борисов, като са цитирани официалните грами на американското посолство в София, изтекли контролирано през Уикилийкс. „Но трябва да бъдете смел човек, за да огласите подобно мнение в България. Анализатори от дълго време винят Борисов, който е на власт 9 години, почти без прекъсване, че де факто управлява автокрация”, пише в репортажа...


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени