FACEBOOK

България внесе кандидатурата на София за домакин на Европейската агенция по лекарствата

До 30 септември Европейската комисия ще извърши преглед на внесените кандидатури

Министерският съвет взе решение за издигане на кандидатурата на София за домакин на Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ). Тя бе подадена съгласно утвърдените в Европейския съюз стандарти.

„Това решение отразява ангажимента на България към общите европейски ценности и основополагащи принципи, както и волята на нашата страна да продължи да допринася конструктивно за утвърждаването на целите на европейските политики, включително в областта на общественото здраве”, се посочва в официално писмо на министър-председателя Бойко Борисов до председателя на Европейския съвет Доналд Туск и до председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

В писмото се изтъкват предимствата на българската столица като локация за ЕАЛ и се изразява очакване кандидатурата на София да бъде посрещната и оценена положително.
До 30 септември Европейската комисия ще извърши преглед на внесените кандидатури. Решението за релокация на ЕАЛ трябва да бъде взето през ноември.

Централата на ЕАЛ в момента е в Лондон. Тя следва да бъде преместена в резултат от процедурата по излизане на Обединеното кралство от Съюза.

България има добри икономически и социални перспективи, стабилно икономическо развитие, бързо разрастващ се пазар на труда и силно проевропейски обществени нагласи, се подчертава в мотивите на кандидатурата ни.

Те съдържат и предимствата на страната ни по шестте критерия, по които Европейската комисия ще вземе решение за преместването. Специално място в аргументацията се отделя на сектора на информационни технологии, който нараства средно със 7,3 процента годишно. Централата на ЕАЛ в София ще бъде интегрална част от високотехнологичната среда в София Тех Парк, който е стратегически проект за българската държава и Европейския съюз.

„България има утвърдени традиции и добре известна експертиза във фармацевтичния и медицинския сектор, както и в областта на медицинското образование. Твърдият ангажимент на България да насърчава изследванията и иновациите в тези области представлява още един солиден аргумент за преместването на ЕАЛ в София. Икономически привлекателните услуги в образованието, здравните грижи и условията за живот ще осигурят безпрепятствена и ефективна във финансово отношение релокация на ЕАЛ”, посочва в писмото си премиерът Борисов.

Той изразява убеждението си, че предстоящото решение за релокация на базираните в Лондон агенции трябва да отчете заключенията на Европейския съвет от 2003 г. и 2008 г., ясно формулиращи приоритета, който трябва да бъде даван на постигането на географски баланс при разпределянето на агенциите на ЕС.

„Вярвам, че зачитането на този ангажимент ще укрепи справедливостта на процеса на вземане на решение и неговия резултат. В допълнение, това решение ще засили положителния образ на ЕС като Съюз на справедливостта, солидарността и ангажимента към истинската кохезия”, изтъква министър-председателят Бойко Борисов.

Източник: sofiautre.bg


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени