FACEBOOK

Българите си продават златните бижута с 80% повече отколкото миналата година

През февруари месец е отчетен силен ръст на процента продадени златни бижута за скрап от българите спрямо този за 2015 г. Данните са спрямо отчети на Tavex.Причината за тази тенденция е фактът, че цената на златото се е качила през последните месеци, а това съответно стимулира растежа на предлагането му от гражданите. Тази зависимост се наблюдава в цял свят. Обикновено при златото скрапът е най- чувствителен спрямо цената. През последните месеци цената на златото се е повишила с 18-20% в USD и 15-16% в EUR.

През февруари предлагането на златни бижута и други предмети от благородния метал, от граждани на инвестиционни бюра за претопяване, се е увеличило с 80% спрямо миналата година по това време. Българите обикновено предлагат счупени бижута и предмети, съдове от злато, монети в недобър търговски вид, като първенство държат бижутата от 14 и 18 карата. Цените, за които се продава скрап злато започват от 20-30 лв. и стигат до 1000 лв и нагоре. Скрап златото обикновено е актив, който не е с цел инвестиция и собственикът се старае да го изчисти на най-високата възможна цена. Изключение правят страни, като Индия, където бижутата са форма на инвестиция и там разликата скрап - инвестиционно злато е по-размита.

През последното тримесечие, в световен мащаб, има 4% увеличение в търсенето на злато спрямо 2014 г. Това са 47 тона повече или общо 1118 тона.
Главно търсенето се е движело от централните банки и частните инвестиции в монети и кюлчета. Над 50% от търсенето на злато е за бижута. Едни от главните централни банки, които се отличават с най-много търсене на злато са тези на Китай, Русия и Казахстан. Като цяло търсенето на злато за инвестиции за последното тримесечие е нагоре с 15% , спрямо 2014.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени