FACEBOOK

Българинът живее с по 465 лв. на месец, под социалния минимум е

Средният годишен доход на човек 5586 лв., което прави по 465 лв. на месец, показват последните данни. Това е доста под социалния минимум от най-малката възможна потребителска кошница, който вече доближава 600 лв. на човек. И е по-близо до границата на бедността, която се върти около 350 лв. за края на миналата година, без да се смятат повишените за ЧНГ цени на водата, вдигнатите данъци, застраховки и други разходи.

Само 11,3% от населението в страната има доходи над 740 лв. на месец, показват данните на НСИ. Границата на "богатството" е доста малка, като се има предвид, че статистическата средна заплата за страната вече надмина 1100 лв., а на тази основа се смятат порасналите доста през последната година министерски, депутатски и други номенклатурни възнаграждения. Малко под 800 хил. българи могат да се похвалят с месечни доходи, които стигат за покупката само на един хубав и голям хладилник, без да избират от луксозните модели.

За да има по-ясна картина за доходите в страната от НСИ са разделели домакинствата на 10 групи като в първата попадат хората с годишни доходи до 2160 лв., което прави до 180 лв. на месец. А в последната са гражданите с месечни доходи над 740 лв. Оказва се, че с под 180 лв. на месец живеят 7,7% от българите, или 5,1% от домакинствата. Населението на България е малко над 7 млн., а над 542 хил. души преживяват с под 180 лв. на месец.

Най-голям дял от българите – 30%, имат месечни доходи между 250 лв. и 390 лв. А 48,3% от населението живеят с под 390 лв. на месец като в тези доходи влизат освен заплатите и всички получавани от домакинството пенсии и социални плащания. В България дори 11-те процента най-заможни граждани имат доста ниски доходи на фона на стандартите в ЕС.

Средният годишен доход на тези 11,3% от населението, които влизат в групата на хората с най-големи финансови възможности, всъщност е 13 172 лв., което прави по близо 1100 лв. на месец. Така, ако в семейството има две деца, заплатите на двамата родителите трябва да са общо над 4390 лв. и те да живеят отделно от бабите и дядовците за да влязат в групата на най-преуспелите 11% от населението.

Любопитното е, че най-бедните домакинства, в които има безработни, и тези в групата с най-високи доходи, където попадат шефовете, взимат почти един и същи обем заеми. Но най-много кредити теглят домакинствата с месечен доход около 1400 лв. Най-много пари в банките естествено трупат хората с най-високи доходи. Домакинствата от най-заможната група спестяват на влог в банка средно по 2850 лв. за година, докато бедните не могат да спестят почти нищо.

11-те процента от „богати” българи дават за храна 24,2% от разходите си, докато най-бедните 7,7% харчат за прехрана 44% от парите си. Заможните харчат за свободното си време, за отдих и образование 5,9% от разходите си, а бедните дават за развлечения само 2,1% от парите си. Хората с високи доходи на ден ядат средно по 2567 калории, което е с 42% повече от енергийното съдържание на храната на най-бедните ни сънародници.

Бедните се изхранват предимно с хляб и брашно, а заможните ядат доста по-разнообразна храна. Най-бедните нямат дори пари за цигари като на година пушат средно по 305 цигари, което прави по по-малко от цигара на ден. Докато хората с високи доходи на година пушат средно по 1346 цигари, което прави по близо 4 цигари на ден. Като с всяка изминала година бедните пушат все по-малко, а хората с високи доходи повече.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени