FACEBOOK

Буферен паркинг със 193 места ще заработи през август на метростанция „Стадион "Васил Левски“

Близо 2 млн. лв. ще бъдат инвестирани в ремонт на тротоари в рамките на зоната

"Нов буферен паркинг със 193 паркоместа ще заработи в средата на август тази година на метростанция „Стадион "Васил Левски“ в центъра на София. Довършителните работи по паркинга ще стартират от началото на февруари." Това съобщи изпълнителният директор на "Център за градска мобилност" (ЦГМ) Християн Петров.

"Центърът за градска мобилност", който вече стопанисва буферните паркинги, обяви обществена поръчка за довършване на съоръжението, така че то да започне да се ползва от гражданите. В рамките на 6 месеца фирма „Калистратов груп“ ООД ще ремонтира обекта. Той ще стане достъпен в средата на август. Подземният паркинг ще предлага и услугата "Паркирай и пътувай", която представлява съчетание на ползването на лично превозно средство и безплатно паркиране срещу ползване на метрото.

В програмата за тази година е предвидено да се ремонтират още два паркинга – подземният до Централна гара, който има 73 паркоместа, както и един надземен в район „Надежда“.

ЦГМ стопанисва 10 обществени надземни паркинга и 4 подземни буферни паркинга. Буферните паркинги са на метростанция „Джеймс Баучер” (577 паркоместа), на метростанция „Цариградско шосе” (1253 места) и два на метростанция „Бели Дунав“ (съответно с 349 места и 118 места за паркиране). В работни дни заетостта им е различна, но често стига и до 100 %.

Другите два буферни паркинга за доизграждане, предоставени с договор от Столична община на "Центъра за градска мобилност", са този на бул. ”Сливница” (МС 1) в район „Люлин” с 262 паркоместа и на „Централна гара” (МС 6) със 73 паркоместа. За тях процедурите предстоят.

Доизграждането и стопанисването на буферните паркинги, които предлагат услугата „Паркирай и пътувай“ е част от цялостната политика на ЦГМ и Столичната община за насърчаване на използването на обществения транспорт. Половината от приходите от почасовото платено паркиране, които за м.г. са около 26 млн. лв., се инвестират в подобряване на условията за паркиране в града. Това са дейности като разширението на зоната, в новите „паяци“, оборудване за екипите по контрол. Близо 2 млн. лв. към момента са разпределени за ремонт на тротоари в рамките на зоната, дейност, която ЦГМ вече получи правото да изпълнява. Останалата половина от приходите от тази дейност се инвестира в изпълнението на транспортната задача, т.е. в покриване на разходите по превоза на пътниците в обществения транспорт.

По програмата на ЦГМ за възстановяване на тротоарни настилки, която е обезпечена с 2 млн. лева, към момента е възстановен тротоарът на ул. „Странджа“ между булевардите „Т. Александров“ и „Ал. Стамболийски“ (откъм НОИ). Там предстои поставянето на фуга и антипаркинг колчета. На други два тротоара е започната работа – на ул. „Братя Миладинови“ и на „Лайош Кошут“. Предстои ремонт по тротоарните настилки на ул. „Самуил“, ул. „Лозенец“, ул. „Княз Борис Първи“.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени