FACEBOOK

Бронзовата къща от месинг може да рухне

Известни скулптори предупреждават, че т.нар. Бронзова къща може да рухне! Това не е шега, тъй като едно от обясненията за слагането на това „нещо като нищо на света” бяха, че пространството му ще може да се използва за артсъбития, макар – честно казано, площта от 49 кв.м. да не е достатъчна за представяне никой вид изкуство. Би било страшна трагедия тонове метал да рухнат върху главите на намиращите се в подножието хора.

Скулпторът проф. Велислав Минеков остро разкритикува пред България он еър Бронзовата къща, поради липсващата естетика за него и конструктивната ѝ неиздържаност: "Тази играчка е прекалено изненадваща за мен. Да се издигне това нещо от бронз означава, че този автор никога не е правил нещо подобно преди. Може да се очаква срутване на инсталацията, тъй като бронзът няма да издържи своята тежест".

Неговият колега Петко Дурмана, който има и излагани във Виена инсталации, коментира, че вероятно т.нар. Бронзова къща всъщност ще бъде изработена от месинг. Той също изрази основателни притеснения нещото да не рухне. Пред Евроком, в предаването на общинския съветник Иво Божков, Дурмана с основание коментира и сравненията, които авторът на т.нар.Бронзова къща има, хм, самочувствието да прави с Айфеловата кула. Той напомни, че 1-годишният срок, който е приет за съоръжението, най-вероятно няма да се спази, тъй като вече имаме примери с ужасяващите и опасни за децата „скулптури” в парка Заимов, както и с кичозната „маргаритка” или каквото и да е за Детската евровизия, която кичи бул. Витоша и не е премахната, независимо, че конкурсът мина преди 2 години.

Одобрената за мястото на мавзолея в Градската градина конструкция реално няма представен план, а инженерни специалисти от общината тепърва ще умуват как точно да я направят. Разходите им, освен охраната и осветелението ще бъдат за сметка на софийските данъкоплатци.

Председателят на групата на ГЕРБ и на комисията по култура в градския парламент Малина Едрева, която бе вносител на предложението, заедно с бившия баров мениджър Стефан Марков от сините, успокои 19 минути, че няма да бъдат допуснати рискове и от общината ще се погрижат да елиминират всички възможни притеснения, свързани с непознаването от страна на автора на материала и архитектурата.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
До 2030 г. ромите ще бъдат 22%
19 октомври 2018 в 09:35
Зима в Музея за вашите деца
Зима в Музея за вашите деца
21 януари 2016 в 19:267099
© sofia.media всички права запазени