FACEBOOK

Борисов ще вземе 2 пъти по –скъпо 33% от ЧЕЗ, отколкото ги продаде

Разкарали читав купувач, за да наложат Теменужкиния, сега може да върнат и Митко Каратиста от СИК да управлява дружеството

Държавата ще плати над 2 пъти повече за 33% дял от ЧЕЗ от парите, за които кабинетът Борисов 1 продаде същия дял. При това, ако чешката страна се съгласи на подобна сделка, което никак не е сигурно, предвид разкритите от премиера на членката на ЕС Бабиш лъжи на нашето правителство по казуса.

Прага ще търси за миноритарния пакет поне 280-290 милиона лева според оценката на дела при сделката с Гинка, където 100% са 320 милиона евро и покриване на взетия от дружеството кредит от 116 милиона евро от Европейската банка. Кабинетът Борисов 1 продаде за 115 000 000 лева същия този тял, който сега ще откупува повече от два пъти по-скъпо. Интересно е, че цената на практика е същата, която царското правителство получи за пакета и бе задължило следващите да не падат под така изтъргувания процент. За 33% това са 275 000 000 лв.

Нужно е напомнянето, че 3 дни по-рано Бойко Борисов твърдеше, че става дума за частна сделка, че тя се прави само и единствено в Чехия, а 36 часа по-рано – че няма как да се намеси в нея. Той проклинаше и идеите за връщане на държавата като акционер в дружеството. Помни се, че докато беше така, в управата му присъстваше като представител на неговото правителство в борда Митко Каратиста от СИК, чиято съпруга е общински съветник от ГЕРБ в София.

„Премиерът поиска да има пълен контрол върху сделката, която се сключва, и върху компанията, която ще придобием. Аз съм съгласна на този вариант, защото е от интерес на потребителите”, заяви след среща с министър-председателя Гинка Върбакова. Така бе пренебрегнат за пореден път върховният орган на властта у нас – парламентът, където тлябваше двамата да бъдат изслушани, заедно с кредитиращите банки. Гинка обясни, че заминавала за Прага да преговаря.

На целия този фон съиздателят на Биволъ Асен Йорданов разкри в Шоуто на Слави инфо, което се върти от няколко дни в публичното пространство. За да бъде осигурен път на Гинка до сключване на сделката, държавата – вероятно в лицето на ресорния министър Теменужка, с която са близки 20 години, както сами признаха, е направила всичко възможно да се откаже читав и наистина стратегически кандидат за ЕРП-то. Тук лошата кредитна история на Гинка, запорите й от НАП, ДСК и други за дребни на фона на днешния й размах суми, не са имали никакво значение.
Апропо, както сам премиерът посочи преди 2 дни в парламента, докато обясняваше как няма начин държават да въздейства върху сделката, за уж 100-процентовата собственичка на ЧЕЗ щели да останат 10 %. С държавно участие сигурно и това ще се види много.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени