FACEBOOK

Безплатни белодробни прегледи във Втора градска, Първа става универистетска болница

Сдружение Национална асоциация за профилактика на белодробни болести, съвместно със Столичната община продължават безплатните прегледи за пушачи и пасивни пушачи в София.
Профилактичната кампания продължава, като са определени следните дати:

Прегледите се извършват от пулмолога д-р София Ангелова в двора на Втора МБАЛ в София, която предоставя апарат за целите на кампанията.

За улеснение на желаещите записването може да се направи на телефон 070010126 от 10.00 до 16.00 часа, както и онлайн чрез сайта на Института за здравно образование www.healthedu.eu , още от началната страница.
Кампанията се провежда с подкрепата на Столична община и Института за здравно образование. За прегледи се записват пушачи или пасивни пушачи, които са с рисков профил за развитие на белодробни болести.

Хроничната обструктивна белодробна болест (болестта на пушачите) е вече на трето място в света като причина за смърт. От 10-те най-смъртоносни болести 4 са белодробни: ХОББ, остри инфекции на долните дихателни пътища, карцином на белия дроб и туберкулоза! Белодробните болести са на първо място в Р. България по заболеваемост.

По предложение на здравния министър и с решение на МС на вчерашното му заседание общинската Първа градска болница в София стана университетска болница. “Да, тази година кандидатстваме за Първа градска болница, а следващата за Втора градска да стане университетска”, потвърди пред Столица.bg д-р Веселин Милев, който е председател на Постоянната комисия по здравеопазване и социална политика в СОС.

Най-централното здравно заведение в милионния град на ъгъла на бул. Патриарх Евтимий и ул. Раковски разполага с 272 легла, като само тази година Столичната община инвестира над 500 000 лв. в ремонти на отделенията и закупуване на нова медицинска техника. В момента те вървят в хирургичния блок и общината е осигурила финансирането за нова апаратура за анестезия.

В три общински болници вече има екзистенц минимум за хабилитирани лица, каквито са необходими за вдигане нивото на лечебното заведение. И като университетска болница Първа градска остава собственост на Столичната община.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Зима в Музея за вашите деца
Зима в Музея за вашите деца
21 януари 2016 в 19:268125
© sofia.media всички права запазени