FACEBOOK

Безплатен тест на простата в 7 болници

7 общински и държавни болници в София се обединиха за предоставяне на безплатни прегледи за рак на простата за мъжете над 40-годишна възраст в столицата. Това са: УСБАЛО, Първа градска Света София, ВМА, Александровската, Св. Анна, Четвърта и Пета градска. Простатният карцином е втората по честота ракова локализация при мъжете: 15% от всички видове новодиагностицирани карциноми.

Най-засегнати са мъжете между 74 и 79 години. Петгодишната преживяемост за страната е много ниска - 53.7% към средно 84% за Европа. Делът на общата онкологична заболеваемост в България от простатния карцином е на второ място след този на белия дроб - 16.2% към 19.3% за белите дробове. По отношение на смъртността е на трето място с 9,2% след бял дроб и дебело черво.

Медиците припомнят, че употребата на алкохол в големи количества е сред рисковите фактори за рак на простатата. Честата употреба на храни, съдържащи белтъци, главно млечни продукти води до по-висок риск от карцином на простатата. Съществува известен риск между употребата на пържени храни и рака на простатата, смятат медиците. Съществува риск между високата концентрация на витамин Д и рак на простатата, по-специално високорисковите видове.

Ако лекарите се усъмнят, че може да има карцином на простатата, те препоръчват пункционна биопсия, като пункционните места са между 10-12.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Честито
Честито
21 November 2019 в 14:08
© sofia.media всички права запазени