FACEBOOK

Безплатен вход за общинските музеи и зоопарка в София

Общинските музеи в София ще работят безплатно в Деня на Съединението на България - 6 септември.
Ще бъде осигурен вход свободен в Музея за история на София, музея под базиликата „Света София“, Галерия „Васка Емануилова“, парк-музей „Врана“ и Зоологическата градина.

Целта е на празника гражданите и гости на града имат възможност да се запознаят с културно-историческото наследство на София.

Изключително рядка пощенска картичка, изобразяваща възторга на народа в Пловдив след провъзгласяване на Съединението и тържествения марш на доброволци от всички краища на страната, събрали се да защитят своето дело, показва Националният исторически музей (НИМ) за 6 септември - Деня на Съединението (между Княжество България и Източна Румелия), съобщиха от музея

Посетителите ще проследят събитията около Съединението от 1885 г. чрез изложените експонати. Литографията на Николай Павлович "Съединението на Северна и Южна България" е един от най-синтезираните и емблематични изрази на събитието.

Показани са също фотографии на членовете на Тайния революционен комитет начело със Захари Стоянов, възпоменателни медали за Съединението, маслени портрети и цветни литографии с образа на княза-обединител на Княжество България и Източна Румелия Александър Първи Батенберг, снимков материал с моменти от Сръбско-българската война и други.

Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени