FACEBOOK

„Бежанци” са атентаторите от Брюксел и Париж

„Бежанци”, нахлули в Европа през Турция и ототам – през Гърция, се оказват повечето от членовете на групата, осъществила терористичните актове в Париж и Брюксел. Евростолицата бе атакувана чрез взривове на летището и в метрото до централата на Европейската комисия заради ареста на лидера на ислямистката група Салах Абдеслам три дни по-рано. Неуловимият атентатор от Париж, който успя много пъти да се отърве от френската и белгийската полиция, бе хванат заради голяма поръчка на пица от своя ятачка. Първите думи на Абдеслам след задържането му, цитирани от медиите: "Доволен съм, че всичко свърши. Не можех повече".

За благодарност, че отне живота на стотици хора и рани пъти повече (самио в Брюксел загиналите са 34, а ранените са над 250) Абдеслам е настанен в килия с телевизор, има право да поиска и радио, но може да го слуша само през деня. На задържания е разрешено да чете. Неудобството му е, че водата в тоалетната чиния се пуска с копче отвън от надзирател, описва обстановката в затвора всекидневникът. За да се стигне до килията на Абдеслам, се минава през 13 бронирани врати и три решетки с различни системи за сигнализация.

Цялата група на терорист №1 в света в момента е съставена от „бежанци”. Сред тях е помагачът му в Париж с фалшивото име Суфиан Каял, идентифициран като Лаахрауи Наджим, роден на 18 май 1991 г., заминал за Сирия през 2013, подготвен в лагер на ДЕМОКРАТИЧНАТА ОПОЗИЦИЯ, КОЯТО СНАБДЯВАМЕ С ОРЪЖИЕ, и върнал се като „бежанец” през Турция.
По същия път минава и Амин Шукри, пристигнал в Европа през Турция и с лодка до гръцкия остров Лерос, откъдето преминават много мигранти, съобщи френският L'Express, позовавайки се на полицейски източници. Още няколко от терористите в Париж на 13 ноември също са дошли през Гърция. Съучастникът на Салах Абдеслам използвал през последните месеци фалшив сирийски паспорт под името Монир Ахмед Алаадж и фалшива белгийска карта за самоличност на името на Амин Шукри.

Абделхамид Абауд, който беше при спецоперация в парижкия Сен Дени, в Белгия имаше 20-годишна задочна присъда заради вербуване на джихадисти за Сирия. Остава въпросът как той е успял да влиза като „бежанец” и да излиза от Европа, без да бъде спрян от правоохранителните органи на нито една страна членка на ЕС или на Шенгенската зона, или от френското разузнаване.
Омар Исмаил Мостефаи, роден в парижко предградие, също е бил в Сирия, където също е подготвян в лагер на подпомаганата от България демократична опозиция и също влиза като „бежанец” в обратно Европа.
Сами Амимур, 28-годишният бивш шофьор на автобус, роден също в парижко предградие, е бил обвинен по дело за тероризъм през 2012 година. Но през 2013 г. също е отишъл да се подготвя от демократичната опозиция в Сирия и тогава за него е издадена международна заповед за арест. За френските разследващи остава неясен въпросът как и кога Мостефаи и Амимур са стигнали като „бежанци” от Сирия и са стигнали чак във Франция.

Брюкселските атентатори от летището - Халид и Брахим Бакрауи са познайници на полицията за престъпления, но не и за тероризъм. Под фалшива самоличност Халид е наел апартамента в брюкселското предградие Форе, където миналата седмица избухна престрелка с полицията, но тогава главатарят на групата Салах Абдеслам избяга. Според белгийските медия двамата братя са част от терористичната му клетка.
Двамата атентатори от Брюксел Халид и Брахим Бакрауи са наемали квартири в Белгия, в които са се укривали парижките атентатори, обяви белгийската обществена телевизия RTBF, цитирайки полицейски източник. И двамата братя са били осъждани за кражби.
Единият е използвал фалшива самоличност, за да наеме апартамент в белгийския град Шарлероа, от който атентаторите са тръгнали за Франция в нощта на 13 срещу 14 ноември 2015 година, когато при координирани атаки в Париж бяха убити 130 души.
Според белгийския вестник Dernière Heure третият атентатор от Брюксел Наджим Лашрауи, сниман от охранителната камера на брюкселското летище Завентем малко преди терористичния акт.
Той е на 25 години и е бил издирван във връзка с атентатите в Париж. Негово ДНК е било намерено по „експлозивен материал, използван при атаките“ на 13 ноември, съобщават френски източници.
Какъв е той – ами „бежанец”, разбира се! В началото на септември той е преминал проверка на австро-унгарската граница под самоличността на Суфиан Каял. Тогава той е бил в компанията на Салах Абдеслам, който бе арестуван за парижките атаки и алжиреца Мохамед Белкаид, който бе убит при операцията в брюкселското предградие Форе.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени