FACEBOOK

БСП: Нулева година на усвояване на еврофондовете

Управляващите реагират болезнено на всеки опит да се извади на светло истината за успеваемостта на тяхната политика. Като класическо популистко управление кабинетът „Борисов-2” хвърля щедро ресурс от думи, цифри, обещания, чиято единствена цел е обществото да усети „как влакът лети”, докато той само се клати. Но всеки популизъм има мярка и праг на насищане, след които става страшно. Това съобщават в декларация ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ.

"Вицепремиерът Томислав Дончев реагира по юношески емоционално на разкритията, които ние направихме. Обвини ни в липсата на експертиза, но във всички наши данни ние коректно ползвахме неговата експертиза. Вярно е, че никак не е приятно да си вицепремиер по усвояване на еврофондове и опозицията да ти каже, че реалното усвояване на евросредства е критично, а спасителните варианти набутват бюджета на страната и данъкоплатеца.

Някой трябва да прекрати управленската терапия към обществото, чиято единствена цел е да покаже какви главозамайващи успехи има правителството с европейски средства. Преди четвърт век народът вярваше, че сеансите на Кашпировски го лекуват през телевизора. Сега властта на ГЕРБ иска хората да повярват, че министрите и премиерът сеят благоденствие с европейски пари- пак през телевизора.

На хората отдавна им додея управленския възторг. Стигна се конфузната ситуация на входа на новооткрит музей да се залепи паметен знак как същият бил открит със съдействието на премиера. А уж някой се възмущаваше от времето на Тодор Живков? Ето го тотаритарния култ в действие и умишленото облъчване на обществото!

Информираните български граждани все по-решително излизат от внушаваната от вас заблудата за успешно усвоените фондове от страната ни, когато ПП ГЕРБ ни управлява. Митът се пропука - излязоха цифри, сметки, проценти, оценки на Европа, одити и реакции на изпълнители. Истината е категорична: поголовното харчене е от джоба на държавата и бюджета й, едва след това идва възстановяването от Европейската комисия. След колко време, в какъв размер и с какви финансови корекции, знае вероятно само Началникът над премиера.

Категорично е, че по този път страната ни е набутана да се оплете в дългова спирала. През това време обаче пред, очите ни лъсва безпощадната истина за десетки и стотици некачествено изпълнени проекти и тяхното компрометиране. Ние от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ няма как да сме ви съучастници в укриването на истината. Обществеността има право да знае, че реално обявените като „усвоени“ 99% от програмен период 2007-2013 средства всъщност са и за сметка на джоба на всеки българин. Защото по признания на вицепремиера - отличник, за жалост не математик, дефицитът в усвояването е 406 млн. лв. към на миналата година. Докато се стигне до крайното възстановяване, неизвестно какви харчове ще се наложи да поеме бюджетът още и с колко ще олекне джобът на всеки един български данъкоплатец. Властта се надява това да не се разбере.

От информация до Комисията по европейски въпроси и Контрол на европейските фондове става ясно, че изключително тревожна е прогнозата как бюджетите по стартиращите европрограми за периода 2014-2020 г. на практика ще се намаляват с около 15%. Причината е в незавършени проекти от предходния програмен период. Това е констатация, която е предоставена от самия вицепремиер Томислав Дончев.

Една от практиките, които се наложиха за преодоляване на проблема с незавършените проекти е т. нар. „фазиране“. То има за краен резултат намаляването на разполагаемия ресурс за новите оперативни програми. Особено чувствителни са „Транспорт“ и „Околна среда”.

Обществото вече разбира, че сме изправени пред една почти нулева година по отношение на усвояването на средствата от новия програмен период. Статистиката е безпощадна - успеваемостта е под 5%. Ако някой още не го е разбрал, то той е част от правителството, но бизнесът, гражданите, общините вече го знаят.

Не е нужно да си професионален икономически анализатор, а просто любознателен гимназист, за да разбереш, че политиката на правителството ни по усвояване на европейските фондове закотвя България на дъното на всички еврокласации. Пак там ще ни хвърлят и оценъчните годишни доклади.

Катастрофична е и перспективата за повечето българските общини. Голяма част от тях пострадаха от липсата на административен капацитет от страна на управляващите. Лошата координация между различни контролни звена и наличието на меко казано, „лоши“ практики, доведоха до непосилни финансови корекции. Те за дълъг период ще спрат инвестиционния процес, особено за малките общини, където обезкървяването е почти пълно. И за капак върху общините се стовариха законодателните рискови механизми на последните промени в Закона за публичните финанси. Точно там се дадоха непознати в европейската практика правомощия на финансовия министър да определя бюджетната съдба на местното самоуправление. И отсега е ясно, ще играе двоен аршин, защото политическата целесъобразност на управляващите ще запретне ръкави и ще надвие икономическия и финансов разум.

Очевидно е, че страната ни е изправени пред поредната почти нулева година по отношение усвояването на средства по ОПОС, сектор „Води”. Статистиката в края на годината ще бъде жестока. Пак ще бъдем изненадани? Щедро промотираните процедури за над 700 млн. лв от министрите на регионалното развитие и околната среда и водите имат смисъла на примамливи улична флаери. Нищо повече! Същите тези стотици милиони уж трябва да бъдат инвестирани в инфраструктурата за повишаване качеството на ВиК услугите и степента на пречистване на отпадните води в съответствие с поставените ни стандарти.
Истината е, че Реформата във водния сектор е вече поръчана жертва от това управление. До средата на 2016 г. предстои да бъдат подписани всички договори между ВиК-асоциациите и ВиК-оператори във всички 29 обособени територии в страната, но все още не са изградени, така наречените три стълба на ВиК реформата.

Според разчетите за стабилизиране на сектора до 2023 г. са необходими над 11 млрд. лв., като от европейското финансиране до 2020 г. страната ще получи под 3 млрд. лв. За сравнение, в същия период публичният ресурс за инвестиции по линия на държавния бюджет, общините и ВиК-операторите се очаква да бъде в рамките на около 1-1,5 млрд. лева. Кога ще се стресне управлението, че страната ни увисва без идея как да намерим едни още 6-7 млрд. лв.?


Европейската комисия пусна предсрочно парите по новата оперативна програма „Околна среда" 2014-2020 г. преди България да е завършила водната реформа, но под условие тя да бъде завършена до края на 2016 г. В замяна българските власти се съгласиха средствата да отидат не за общините, както беше през изминалия програмен период, а за водните оператори на мрежата.

Факт е, че общо 51 регионални плана за ВиК сектора стигнаха до одобрение от правителството през 2014 г. Лошото е, че само година след това те са непотребни по простата причина, че не покриват необходимостта на 28-те области. Отключва се нуждата за намиране на нови милиони левове, за да си припишат вече свършените генерални планове под новото название „регионални прединвестиционни проучвания“. И тогава, и сега, все един и същ регионален министър в лицето на г-жа Лиляна Павлова, омайваше аудиторията как вложеното за 51-те регионални плана не е отишъл напразно.
Никаква яснота как се мотивира повече от двойното поскъпване на новите регионални прединвестиционни проучвания, на които цената е около 38 млн. лв. Управляващите мълчат умишлено с непоклатимото алиби как „Брюксел иска тези документи“. Кой точно реши, че именно Европейската комисия официално е настояла да се харчат милиони за писане на документи, за които след това внезапно се разбира, че са непотребни?
Абсолютната неадекватност на управлението в сектор „Води” категорично обрича водната реформа на удавяне.
Уважаеми управляващи, завесата зад гърба ви не е барикада, зад която да се криете. Осъзнайте навреме каква отговорност е да си европейска страна, адекватна своевременно да защити и усвои стотици милиони европейски фондове, за да живеят гражданите й като европейци. Намерете си предизборните платформи за управление и или ги следвайте, или си признайте, че не сте в състояние да ги изпълнявате", пише още в декларацията.

Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени