FACEBOOK

Архитектите до кмета: Спрете конкурса за обновяване на пл. Св. Неделя

Да се прекрати обществената поръчка за реконструкцията на площад Света Неделя настоява Камарата на архитектите в България в писмо до главния архитект Здравко Здравков и кметът на София Йорданка Фандъкова. Иска се те да прекъснат процедурата.

Тя, както и станалите масово обсъждани проекти за ремонт на Графа, градините пред Св.Седмочисленици и Кристал и пространството пред Ал. Невски са тежко наследство от предишния главен архитект на милионния град Петър Диков.

В гилдията смятат, че с условията се убива конкуренцията и се насърчават монополите и не са свързани с качеството на проектите. Крайният срок в състезанието е 18 октомври.

В момента процедурата не отговаря на принципите за организиране на концептуални архитектурни конкурси на Архитектурния съвет на Европа, твърдят още от колегията. Според представители на Камарата най-добра идея може да се появи в условията на реална и голяма конкуренция. Архитектите настояват в конкурса да има и международно участие, каквато беше първоначалната идея за него на кмета Фандъкова.

По нейно нареждане през уикенда и в понеделник бяха пренаредени плочи пред катедралата Свети Седмочисленици, застилането на чиято градина предизвика масово неодобрение сред кореняците софиянци.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Зима в Музея за вашите деца
Зима в Музея за вашите деца
21 януари 2016 в 19:268126
© sofia.media всички права запазени