FACEBOOK

Артилерист за шеф на е-управлението от Томислав, 50 хакери пробили още пролетта НАП

Правителството на Борисов е похарчило над 130 млн.лв. за компютърна техника м.г., без да предвиди адекватни разходи за защита на своите системи, а още по-малко да положи усилия в тази област, научи 19 минути от високопоставен източник във властта.

В същото време в професионален чат се вижда, че 50 хакери са знаели пътя за достъп до смехотворната електронна система на НАП, от която изтекоха тайните на 5 милиона българи – включително данъчната, осигурителната, кредитната, наред с ЕГН, адресите, телефоните и всичко, което е необходимо, за да бъдат изнудвани, да бъдат отвличани децата им, да бъдат теглени борчове на тяхно име. Един от участниците в професионалния чат, НЕ е обвиненият Кристиян Бойков, е бил онзи, който е разбил портала на данъчните.

Той се е похвалил с това в чата на сайта на 14 април, стана ясно от бТВ днес. И е споделил опита с колегите си. Самите шефове на НАП отначало отричаха в обичайния си режим на неистини, но после признаха, че пробив е имало, но го датираха 20 дни преди избухването на скандала в медиите, което стана едва в средата на юли. Краят на юни пък многозначително съвпада с отнемането на ресора електронно управление от вицепремиера Томислав Дончев, което е сторил лично и съвсем логично премиерът Борисов.

Явно той едва тогава е бил информиран от подчинените си за грандиозния и незапомнен в европейската практика институционален пробив, ощетил правата на милиони граждани. Напомняме, че попитан в парламента преди повече от година, Дончев не можа да каже какви пари е похарчила държавата под негово ръководство за това несъществуващо нещо – електронното управление, което последно трябваше да е готово още при Борисов 2, а после до есента на 2017 г.

А това е много странно – става въпрос за колосална сума, която според нашите експерти и чуждите медии вероятно надминава 2 милиарда лева. В Румъния Лаура Кьовеши вече успя да осъди тамошния ресорен отговорник във властта по идентичен с българския казус например по отношение на наемането на Уиндоус на цени пъти по-високи от купуването на продукта.

Понеже „кадрите решават всичко”, както казваше другарят Сталин, интересно е да научите кой менажира Държавната агенция за електронно управление. 63-годишният Атанас Темелков е артилерист. Такъв е неговият профил от Висшето военно училище в Шумен. Още 22 - годишен според биографията му вече заема командни длъжности в армията, а на 30 – през 1986 г. вече е заместник - началник отдел в Главно управление Въоръжение и техника на Министерството на отбраната, което за соца е сензационна кариера за юноша и младеж.

След смяната на първия министър на траспорта и съобщенията в Борисов 1 – позабравения вече Александър Цветков, с идването като негов наследник на неразследвания и неосъдения за убийство, а пратен за вице на Черноморската банка в Солун с ¼ милион годишна заплата Ивайло Московски, през 2011 г. военният става зам.-шеф на тогавашната изпълнителна агенция Електронно управление. Тя беше подресорна на Московски още като заместник – министър в същото ведомство с квалификация от фабриката за бельо на татко му – близък партиен другар и съратник от БСП на тогавашния й виден депутат Румен Петков.

Още при Борисов 1 агенцията усвоява огромни суми пари, за да осъществи нещо, което го нямаме и досега – електронно управление. С решение на Министерския съвет от 28 декември 2017 г. Темелков е определен за председател на вече издигнатата в ранг една степен под министерство Държавна агенция Електронно управление, считано от 15 януари 2018 г. Той е на пряко подчинение на тогавашния ресорен вицепремиер Томислав Дончев.

Напомняме вчерашната информация, публикувана първо от Биволъ и после от бТВ, че хакери лесно пробили и овладели и сайта на Държавната агенция Електронно управление, чиито пароли за администриране били обидно елементарни според тях.
Ние се въздържаме от коментар по цялата смушаваща тема за милиарди, излагаме простите, ясни и показателни факти.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени