FACEBOOK

Адвокат: Артекс се ползват с политически протекции

В псалм 91-ви се говори за това, че този, който вярва в Господ, няма да бъде сполетян от зло, а жилището му ще бъде защитено, защото Всевишният ще изпрати ангелите си да го носят на ръце, за да не удари крака си в камък. Това е изписано върху луксозната сграда на "Артекс", в която зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов си купи ново жилище.

Големият въпрос, на който институциите ще трябва да отговарят сега, е има ли търговия с влияние. Една от следите, които водят към сюжета "търговия с влияние", е небостъргачът "Златен век", който "Артекс" изгражда в столичния квартал "Лозенец".
Срещу строежа на 34-етажната сграда се проведоха множество протести. Поправката, гласувана от предишното Народно събрание, променя сроковете, в които важат строителните разрешителни. 10 години не от издаването им, а от започването на строежа. Промените внася Александър Ненков.

В писмо до общината от 2017 г. бившият регионален министър Валентин Йовев посочва, че новите текстове трябва да важат и за "Златен век": "Срокът за завършване на строежа е 10 години след започване на строителството, а именно 11.01.2020 г."

На кадри от среща с протестиращи главният архитект на София заявява, че е притискан от собствениците на „Артекс”. На този фон Цветан Цветанов иска общината да провери "Артекс" и „Златен век”. Писмото му е от 8 юни 2018 г. Четири дни по-късно сключва сделката за новото си жилище на „Латинка” 8 с „Артекс”.

„Според мен „Артекс” се ползват с политически протекции. Доказателството е, че те нямат валидно строително разрешение”, коментира в предаването „Тази събота” Никола Вапцаров, адвокат и член на инициативния комитет "Лозенец", който се бори срещу строителството на небостъргача.

„От две години протестираме активно. Имахме шест протеста със затваряне на „Черни връх”, пускахме жалби до абсолютно всички институции. Всички са уведомени за този случай, но всички си измиват ръцете с писмото на Йовев и с тази интерпретация на закона, която като юрист смятам, че е абсолютно погрешна и незаконна”, заяви Вапцаров.
„99% от хората се обезвериха от цялата ситуация. Останахме една шепа хора, които казахме, че ще изчерпаме докрай всички легални възможности, които имаме, преди да се откажем”, допълни той.

Адвокатът поясни, че има разследване срещу Валентин Йовев за престъпление по служба и превишаване на служебни правомощия, тъй като не е упълномощен от министър да дава такива тълкувания.

Стана ясно, че ДНСК отново ще проверява законността на тази сграда.

„Загубих доверие в способностите на ДНСК да предприемат адекватни действия, защото през годините са доказали, че нямат капацитета и желанието да се справят с проблемите с презастрояването. Това важи за цяла България. Нежеланието на институциите да изпълняват задълженията си по закон доведоха до това. Затова и сме завели дело в Административния съд заради бездействието на ДНСК”, обясни още адвокатът.

Той изрази надежда заради обществения натиск този път ДНСК да си свърши работата и проектът да бъде преработен.

„Аз не съм против високите сгради, но на този небостъргач не му е там мястото. Законът не го позволява и трябва да сме равни пред него”, заключи Никола Вапцаров.

Източник: бТВ


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени