FACEBOOK

Агромах се завръща, държавата я черпи с 222 млн. лв. за нищо работа

АПИ изненадващо избра Обединение МБ Лот 2-2019 за изпълнител на отсечката Ботевград-Мездра, пише Капитал. Обединението предлага да да построи участъка дълъг 13 км. за 44 млн.лв. над предвиденото - офертата на обединението е 222.4 млн.лв. Надвишаването е повече от годишните бюджети на България за туризъм и за спорт, взети заедно! Победителят се състои от компаниите Европейски пътища (със старо име Пътища Пловдив на Георги Гергов, свързано с бившето Агромах, сега Грома холд), Водно строителство - Благоевград (пак от кръга на Грома Холд, познати до миналата година като Агромах) и словашката Вахостав-СК.

Сочената за фаворит Джи Пи груп, която предложи най-ниска цена от всички участници - 174.4 млн. лв. изгуби надпреварата. Разликата между двете оферти е почти 50 млн. лв., което е почти една - трета от прогнозната стойност на цялата поръчка. При положение, че именно цената уж беше критерият с най-голяма тежест при оценката на офертата 60%. Официално соченото основание за по-високото класиране на скъпата оферта е по-доброто техническо предложение. АПИ пък отстрани предварително останалите четири кандидати, сред които ГБС и Трейс груп холд.

Разликата в единичните цени, които предложи консорциумът от кръга Агромах възлизат на поне 400%. Строител на пътища обясни пред Капитал, че няма обоснована логика в такова разминаване.

Стойността на проектирането също е различна, като обаче офертата на Европейски пътища е за 2.5 млн.лв., а на Джи Пи четири пъти повече - за 10 млн. лв. Най-шокиращата разлика обаче е в строителството: 53 млн.лв., като победителят е предложил цели 209 млн.лв.

Има нов начин на плащане, при който цялата стойност на договора ще се разплати, след като бъде подписан Акт 16 за завършване на обекта. Това означава, че каквито и да било скрити недостатъци на по-евтините оферти би трябвало да бъдат видени и поправени преди плащането на свършената работа. Според източник на Капитал така оскъпяването може да е още с около 10%.

Припомняме, че до 2016г. фирмите от обкръжението на Грома холд спечелиха търгове за над 200 млн. лв. Успехът им секва, след като неформалният собственик на Агромах Методи Бачев отправи нецензурен коментар, свързан с кмета на Симитли и премиера Бойко Борисов.

Напомняме, че през същата 2016г. при акция на спецпрокуратурата, ГДБОП и НАП спипа служителка на Агромах, която се опита да изнесе от офиса недекларирани пред НАП 1 млн. евро, напъхани в сак. По онова време строителната компания тъкмо довърши лот 4 на АМ Струма. Това станало, докато прокурори, антимафиоти и данъчни претърсвали база на фирмата в с. Бело поле край Благоевград. По-късно на шестима души от ръководството на строителната фирма, сред които Бачев, бяха повдигнати обвинения за участие в престъпна група за данъчни престъпления, но и до ден - днешен няма развитие по делото.

В последствие тогавашното Агромах беше отстранявано от всеки един търг на АПИ, защото не беше зачетен опитът като строители на отсечката до Сандански от магистрала Струма, когато се включиха да заместят гръцката Актор, тъй като изграждането се забави драстично.

През 2017г. ОЛАФ прокурори и ДАНС влязоха в АПИ, за да разследват изграждането на магистрала Марица. Тогава стана ясно, че Пътища Пловдив на бизнесмена Георги Гергов и свързаната Агромах са получили 51 млн. лв. за ремонт на едва 4 км от участъка.

Новата поръчка за отсечката Ботевград-Мездра може да е знак, че компаниите, свързани с Грома холд, се връщат, посочва Капитал.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени