FACEBOOK

ИВАН ГРОЗЕВ

16 юли 1894 — 15 юли 1895

Иван Грозев е един от видните предприемачи, ставали кметове на София. Роден е в Карлово, образова се в търговско училище във Виена и във военната школа в Белград. Участва като предприемач в строежа на жп линията на барон Хирш. Построява една от първите фабрики в България – вълнено-текстилната, в родния си град. Тя обаче е разрушена по време на Руско-турската война. Сигурно като своеобразна компенсация, става председател на Пловдивския окръжен съд.

Четири години е кмет на Карлово. Наема държавната каменовъглена мина в Мошино. Основава строително дружество на свое име. Главната му дейност е изпълняването на държавни поръчки, което показва, че нещата в бизнеса не са се променили много за 130 години. Гордостта му като предприемач е изграждането на жп линията Цариброд – София – Вакарел, която осигурява най-кратката връзка между столицата и Европа, вместо да се минава през Русе, както е било при наличието само на железницата на Хирш.

Кметът Грозев се занимава главно със своя ресор - строителството. Той продължава проектите, започнати още от Димитър Петков, независимо, че е представител на противоположен по политическа ориентация режим. Много работи по водопровода. Подготвя първите концесии. Това са електрификацията и прокарването на трамвайни линии в столичния град. Венецът на кариерата на Грозев е битността му на шеф на Софийската търговско-индустриална камара. Той приключва бизнеса си като акционер и член на управата на Износно-вносната банка.

Етикети:ИВАН ГРОЗЕВ

Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени