FACEBOOK

Удово носи името на турско село в Македония, арена на наш теракт

От едната страна стига до ул. Шандор Петьофи, от другата – до ул. Тунджа, пресича се баш на средата от ул. Доспат, нещо като успоредна е на бул. Витоша. В тази нелогична плетеница от исторически и географски наименования е ул. Удово – една от най-малките в София.

Би било странно пътна артерия в сърцето на София да носи названието на турско и циганско село в Македония според преброяването от 1900 г., когато на Балканите фалшиви нации няма. Освен, ако не беше наш терористичен акт – ВМРО го извършва на 20 март 2015 г. При един от най-мащабните взривове, осъществявани от българи, е разрушен жп мостът на река Вардар.

Македонстващите осъществяват Валдановската или Валдановско-удовската акция, за да помогнат на нашите армейци през Първата световна война като попречат на дислокацията на противника: Англия – Франция – Сърбия. Загиват 40 български и турски четници (да, нашите от ВМРО работят заедно с Хюсеин Хаки Бей и неговите главорези) и 470 сръбски войници и 7 офицери.

Кръщавайки улица така, явно се гордеем с терористичното минало – остава и на погрома в Св. Крал – днес Св. Неделя, да наречем пътна артерия – вярно, там жертвите са по-малко, и все пак?!

Етикети:УдовоУлица

Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени