FACEBOOK

УЛ. ТРЪН НА ГЪ...РБА НА ГЕОГРАФИЯТА

Трън е актуален напоследък, след като с референдум отхвърли да унищожат прекрасната природа на този наш най-западен край, а и си спретна предсрочни общински избори. Улицата, кръстена на малкия, но пословичен с чепатите си хора град се намира в най-географския по названия на пътни артерии квартал в София.

Той е непрестижен, панелен, в недоразвитата северозападна София, която е една от частите на втора скорост в милионния град, който бурно инвестира в изтока и юга си. Ул. Трън е успоредна на малките улици Бургас, Русе, Петрич и голямата Габрово, а е пресечка на малките Варна и Пловдив, на посестримите им – улиците Казанлък и Видин и на големия и ремонтиран булевард Сливница. Каква е логиката в мешавицата имена от различни краища на България и в кръщаването на малки улици на големи градове и обратно? Не питаме. Отдавна сме се убедили, че общинският, като всеки друг гений, с ум не може да се разбере – само с душа, както един поет бе казал за страната си.

В задачата се пита обаче защо може би най-значимата пътна артерия в махалата, за която пишем, е кръстена на Крум Стоянов и не просто, ами направо на Крум Хр. Стоянов. Сиреч, да не се бърка с другия Крум Стоянов. Ние, невежи хора, не знаехме за кого иде реч. Обърнахме се към всезнаещия Гугъл, ала и той първо вади разни работи, които се намират на софийската улица, пък друго не се сеща.

Току извади някакъв жив футболист, че даже предложи и да допълним търсенето с думата „измамник”, което не посмяхме да направим. Както винаги ще кажем, че при толкова заслужили хора – споменаваме само артистите, за да не вкарваме политика - от Емил Димитров до Тодор Колев и Георги Калоянчев, които нямат улица на свое име, това наистина е необяснимо. Но, както се казва – важното е да сме живи и здрави.

Утре очаквайте нашия оригинален отговор на въпроса: Защо ул. Пражка пролет е пряка на бул. Щросмайер? Отговорът се крие в позабравен телевизионен сериал, за който ни подсети лятното извъртане на поредицата Арабела по БНТ.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени