FACEBOOK

УЛ. ОВЧЕ ПОЛЕ МЕЖДУ ДЕТСКА ГРАДИНА МИЛУВКА И ЗАБРАВЕНАТА КЪЩА НА СМИРНЕНСКИ

Многострадално е Овче поле. Като местност, това е равнината, в която е злощастният град от селски тип Хитрино, чиито жители бяха убити и ранени при жп катастрофа поради немарливостта на държавата да поддържа 150-годишната линия, минаваща оттам.

Оцелелите вече повече от година не могат да намерят подслон, въпреки десетките милиони, които бяха отпуснати от бюджета и благотворителна акция за изграждане на нови къщи на мястото на взривените при жп катастрофата. Не по-радостна е съдбата на улицата Овче поле в София. Тя започва като глуха досами бул. Ал. Стамболийски, от който я дели една сграда в сталинистки стил.

От другата страна се простира почти до бул. Сливница. На нея се редуват поизоставени стари къщи от някогашния работнически квартал Ючбунар с блокчета в безстилен мутробарок. Може би единственият добре поддържан ретроимот прави да изглежда още по-жалка сградата на номер 116, до която е долепен. Рушащото се, изтърбушено здание е домът-музей на великия ни поет и писател Христо Смирненски.

Онзи с „два свята – единият е излишен”, с Приказка за стълбата и ред други класики. Къщата още преди 2 години щеше да е ремонтирана при кабинета Борисов 2, както се бе зарекла лично тогавашният зам.-министър на културата, а сега шефка на Националния исторически музей на име Бони.

Беше казала, че не просто обещава, ами ще изпълни. Да, ама не! Такова едно съзнание за историчност...Е, на улица Овче поле, на номер 123, има и някаква надежда. Точно срещу къщата на Смирненски се намира не просто детска градина, а една с името Милувка.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени