FACEBOOK

900 лв. на ден за стая и 8 лв. за Wi-Fi искат в болници

Някои български болници налагат абсурдни такси и доста шокиращи цени, алармира Сега.

Ето някои от тях - такса за справка за точния час на раждане, пренос на болен на етаж и такса безжичен интернет, както и близо 900 лв. за ползване на ВИП стая на ден. Най-солените и странни цени са основно в частните болници, но се срещат и в държавните и общинските лечебни заведения в големите градове, сочат ценоразписите, публикувани на сайта на здравното министерство.

От началото на тази година болниците бяха задължени със закон да публикуват на сайтовете си цените на всички услуги, които предоставят извън поетото от здравното осигуряване, както и да предоставят информацията си на Здравното министерство. Регистърът доста закъсня, но все пак наскоро министерството го публикува.

Той включва както цените на лечението в случаите, когато то не е поето от Здравната каса - например за неосигурени лица, така и таксите, които болниците имат право да налагат, а също и колко струва изборът на екип или лекар, за които има нормативен таван - не повече от 900 лв. за екип и 500 лв. за лекар.

По закон не се искат пари от пациентите за лечение, поето от Здравната каса, но лечебните заведения могат да таксуват прегледи без направления и немедицински услуги. Някои от тях се възползват от възможността доста добре. Касата не плаща за голяма част от медицинските изделия, които се налагат при хирургично лечение, и те също се поемат от пациентите. Повечето болници обаче са спестили точно тази информация колко струват винтове, плаки, стентове и т.н.

Според официалния ценоразпис в МЗ най-високите цени предлагат болниците от веригата Аджибадем. В една от тях - Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда прегледът при хабилитирано лице е 160 лв., а ако не е при доцент или професор - 140 лв. - най-висока цена от всички болници в регистъра. Извънредният преглед е 210 лв. Има и "хоспитализационен преглед" - 25 лв., както и "анализ и интерпретация на резултати от предходен преглед в кабинета" - 33 лв., предродилна консултация (извън НЗОК, вкл: преглед, ехограф, беседа) - 70 лв.

Странните цени не се изчерпват с това. Пациентът има право на избор на консултант - от 625 до 2500 лв. според операцията, като не е ясно как е възможно това, след като по наредба изборът на лекар е до 500 лв. Има и цени за "допълнително поискани услуги" - 200 лв., "такса битово обслужване" - от 40 до 150 лв. според престоя и клиниката, "пакет поискани и предоставени дейности" - от 60 до 3500 лв., "допълнително обслужване, свързано с престоя на пациента в лечебното заведение извън осигурените здравни и общи грижи" - от 35 до 400 лв.

Различните самостоятелни стаи варират от 85 до 250 лв. на ден - най-скъпа е стая студио със завишени условия; има и такса "ползване на място за багаж" - не повече от 12 часа и с неголеми размери - 2 лв.

В пакет "Грижа за детето" фигурира "избор на лекуващ лекар - оператор за извършване на високоспециализирана съдова операция с много голяма сложност и много висок оперативен риск - 1700 лв.", пак далеч над нормативно позволените 500 лв. Палиативно лечение при онкоболни до 7 дни е 2500 лв., изборът на лекар/екип за цезарово сечение - 1500 лв., избор на реанимационен екип - 1000 лв., 500 лв. е изборът на лекар/екип за интензивно лечение на коматозни състояния.

ЕТО КАК СЕ ПРАВИ ЗДРАВНА РЕФОРМА В БЪЛГАРИЯ

В друга болница от веригата - "Сити клиник" с база на Околовръстното шосе в София - преглед при хабилитиран лекар е 133.10 лв. 24 часа "допълнително обслужване, свързано с престоя, извън осигурените здравни и общи грижи" е 396 лв. За "самостоятелна стая с допълнителни битови възможности от понеделник до четвъртък" се плаща 874 лв. на ден. Същата стая от петък до неделя струва 599 лв. на ден.

Втората клинична база на болницата - на "Цариградско шосе" - е по-евтина: самостоятелната стая с допълнителни битови възможности от понеделник до четвъртък е само 795 лв. на ден.

Според ценоразписа на друга популярна частна болница в столицата -Софиямед, нещата изглеждат по-приемливи. Цени на прегледи не са посочени, само на избор на екип и лекар, които не надвишават тавана от 900/500 лв. За сметка на това обаче има ценоразпис за спешното отделение - прегледът е 35 лв., а престой за наблюдение до 6 часа - 100 лв., до 24 часа - 150 лв. Самостоятелната стая е 120 лв. на денонощие, пакетът нормално раждане - 1700 лв. Има такса "изготвяне на подробна спецификация за ползваните услуги по желание на пациент" - 20 лв., следродилна психологична подкрепа от психолог - 100 лв., за припознаване на детето се плащат 40 лв.

За сравнение в Майчин дом преглед при професор е 100 лв., до толкова може да е цената и в "Св. Иван Рилски". Във Военна болница, Пирогов и университетската "Св. Георги" в Пловдив цената е 60 лв., в "Св. Анна" - 80 лв. В болниците в по-малките градове се плаща по 20-30 лв.

В частната Уни хоспитал в Панагюрище прегледът също е максимум 100 лв., но има "предхоспитализационна консултация" - от 100 до 300 лв. според големината на операцията, такса "допълнително обслужване във връзка с прием на пациент" - 62 лв., освен за онкоболни, за които цената е наполовина, и за придружители на деца над 7 години, които плащат по 15.50 лв. за целта, извън таксата "придружител" от 20 лв. на ден (такава има във всички болници, макар цените да варират). 155 лв. на ден се плаща за палиативно лечение. Уни хоспитал обаче е публикувала цени на медицинските изделия, които пациентите плащат, за разлика от Токуда и Софиямед.

Цените на избор на екип или лекар в големите болници често са максимално позволените по наредба, а в по-малките рядко ги достигат. В болницата в Кърджали например изборът на екип е 500 лв., в Исперих - 350 лв. В Карнобат и Кюстендил не е посочена такава цена, но пък в Кюстендил има такса "носене болен на етаж 8-13 ч. - 10 лв. брой".

В "Майчин дом" се плаща за "справка за точен час на раждане" - 20 лв., документът за припознаване на новородено е 40 лв.

В "Св. Георги" в Пловдив дете се припознава само за 10 лв.

В МБАЛ "Света София" за доставка на документи от архив се плаща 50 лв., 8 лв. на денонощие е таксата за безжичен интернет.

В "Св. Иван Рилски" в София има такса 2 лв. за еднократен сет за посещение в реанимацията, и "такса координатор медицински услуги" - 200 лв.

В "Дева Мария" в Бургас пък за самостоятелна стая при нормално раждане се плащат 1250 лв. за целия престой, при цезарово сечение - 2000 лв., а ако стаята е лукс, цената е съответно 2200 и 3000 лв.

Колко струва една упойка?

Показателна за начина на ценообразуване в болниците е цената на обезболяването при раждане. В "Токуда" за обезболяване по време на нормално раждане тя е 330 лв., в "Софиямед" епидурална аналгезия при нормално раждане е 350 лв. Епидуралната анестезия струва 150 лв. в "Уни хоспитал", 130 лв. е в "Авис Медика" в Плевен. 300 лв. струва обезболяването при раждане в столичната "Шейново", а в "Майчин дом" цената е 250 лв., като и е посочено, че тя се дължи, ако не е платен избор на екип.


Източник: Сега


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени