FACEBOOK

89% против басейните в Централната баня да станат зали за събития срещу 10 млн.лв.

Неремонтираните части от сградата на Централната минерална баня в София – мъжкият и женският басейн, да станат 2 зали за събития предвижда проект на Столичната община, каза пред Дневник Малина Едрева, председател на групата на ГЕРБ в СОС.

На същия сайт обаче е пусната анкета: 89,1% от хората са против подобно решение. 74,27% искат Централната баня изцяло да бъде върната към традиционната си функция, а 14,83% желаят басейните, които остават от старото спа да бъдат ремонтирани и пуснати за експлоатация. И в двата случая хората искат София да намери инвеститори, като само 9,25 на сто подкрепят идеята за нови зали за събития, каквито има 8 в ремонтираната вече част, която стана Музей на София преди 4 г.

Оправданието на общинските съветници, че не са намерили инвеститори през всичките години, е липсата на места за паркиране. Това обаче не отговаря на истината. Точно до банята, откъм задната страна на Министерския съвет, има десетки паркоместа, които са общински. Те се използват от МС и соц.министерството, въпреки, че на броени метри кабинетът има открит паркинг, при положение, че има и собствен закрит гараж в собственото си здание.

Софиянци и гостите на София се учудват, че при възможността да работи култово спа с хилядолетен извор в самото сърце на града, столицата не използва термалните води за традиционната им цел, както става доста умело в Будапеща например и това носи многомилионни приходи на главния унгарски град.

Според арх. Станислав Константинов, автор на проекта, в момента дебитът на извора е 12 л „на секунда”, както недотам професионално се изразява. През 1988 г. той е бил 18 л на секунда по негова информация. Освен това по 6 л или половината количество се разпределяли към чешмите, които са зад банята Което не е ясно доколко е вярно, тъй като заместник-кметът Чобанов показа отоплителната инсталация на Музея, в който бе превърната част от банята, използваща именно термалния извор, а 19’ помни проекта на ексгл. арх. Диков всички сгради в съседство – МС, НС, ЦУМ, президентството да бъдат отопплявани от извора.

По думите на Чобанов ремонтът със създаване на 2 нови зали ще струва между 7 и 10 млн. лева, тъй като зданието е "изсъхнало" и трябва да се построи наново. "Ако трябва да се използва като минерална баня инвестицията ще е още по-голяма", каза още Чобанов. Ремонтът на другата част с наличните вече 8 конферентни зали и фоайето струваше 5.9 млн. лева преди 4 г., от които 5.6 млн. лева бяха от оперативна програма Регионално развитие на ЕС.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени