FACEBOOK

185 души преминаха безплатни прегледи на белите дробове

185 души се възползваха от безплатните прегледи на белите дробове, проведени през първия етап на профилактичната кампания в София. Скринингът се провежда от Сдружение Национална асоциация за профилактика на белодробните болести с подкрепата на Столична община.

Безплатните профилактични прегледи се извършват два пъти в месеца със специализирана апаратура, предоставена от общинската Втора градска болница и Сдружението. Прегледите се провеждаха във Втора МБАЛ и 12 ДКЦ в ж.к. Люлин, след предварителни записвания. При няколко столичани, преминали скрининг на белите дробове, лекарите са се усъмнили за злокачествени заболявания и са насочили пациентите незабавно за допълнителни изследвания и лечение.

Най-много от прегледаните са с установена хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), други - с изменения, насочващи към туберкулоза или пневмония, а при трети е установена сърдечна недостатъчност. Всички са били насочени към специализирани здравни заведения или са им изписани медикаменти за лечение.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени