FACEBOOK

1/3 от семействата у нас са агресивни

Зачестяват престъпленията извършени от деца

Родителите трябва да наблюдават не само децата си, а и себе си. Изследванията сочат, че 1/3 от семействата в България имат агресивни отношения помежду си. Войните вкъщи, разделите, разводите рефлектират върху децата, които повтарят моделите на отношения, които виждат между родителите си, коментира пред Фрог Иван Игов, дългогодишен училищен психолог.

Статистиката на криминалните престъпления в България сочи, че няма ръст на случаите на агресия, но това не означава, че те са намалели. За съжаление тези прояви се увеличават, особено сред деца..
Всеки ден имаме доказателства за това, че се правят усилия обществото ни да стане по-реагиращо – в мрежата, в новините на медиите и т.н. Проблемът у нас години назад бе, че сякаш бяхме претръпнали и свикнали с насилието.

Потресаващи са престъпленията, извършени от млади хора в последно време – случаят в София, когато млад мъж наръга с нож друг в трамвая, онзи зловещ случай в Бургас с 16-годишен убиец ,циганинът, който наръга момче в тролея и много други.

Затова е много важно непрекъснато да се говори за агресията и нейните симптоми. Ако едно дете не бъде достатъчно обгрижвано, се появяват и първите белези за проява на неконтролирана ярост, на изключителна липса на емоционална интелигентност – дефицит на емпатия, на съчувствие към другите. Тези деца от рано трябва да бъдат насочвани към терапия. Когато ти наследяваш агресивни модели и няма кой да ти покаже алтернативата, то агресията остава единственият начин за справяне с живота. И не рядко води до трагични случаи като убийства, побоища, затвор...

Родителите трябва да наблюдават не само децата си, а и себе си. Изследванията сочат, че 1/3 от семействата в България имат агресивни отношения помежду си. Войните вкъщи, разделите, разводите рефлектират върху децата, които повтарят моделите на отношения, които виждат между родителите си. Детето учи това, което вижда – важно е да се знае от хората, които създават семейства.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени