FACEBOOK

Христо Монов: БХК е взел пари за номинацията на Джок Полфрийман

Според бащата на убития Андрей комитетът отдавна е компрометиран

Българският хелзинкски комитет е взел пари от семейството на Джок Полфрийман, за да номинира един убиец за човек на годината. Това заяви пред БТВ Христо Монов, баща на убития от Полфрийман 20-годишен Андрей.

Той определи като половинчато решението на БХК да свали номинацията след многобройните негативни обществени реакции и протести, тъй като комитетът е оставил в класацията Българското затворническо сдружение за реабилитация. А Полфрийман е шеф на Управителния му съвет.

„Ако от хелзинкския комитет не се осъзнаят, ще има антиноминации за тях“, добави Монов. БХК отдавна е компрометиран, според Монов.

Полфрийман е осъден на 3 съдебни инстанции за убийството, което е извършил малко след Коледата на 2007 г. Малко след влизането в сила на присъдата му, която той изтърпява в Софийския затвор, започна мащабна кампания в чужди медии за трансферирането му в Австралия. Натиск за това е оказван многократно и по дипломатически канали.

Досега българските институции обаче не са изразили съгласие убиецът да бъде екстрадиран. Опасенията са, че в родината си той ще бъде незабавно помилван и освободен.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени