FACEBOOK

С фолклорен празник бе отбелязана 130 годишнина от откриването на Централна гара

Днес в 12.00 часа на Централна гара София с народни танци служители на гарата и пътници отбелязаха 130-та годишнина от откриването й.

Преди 130 години на този ден на гарата в София пристига първият международен влак от Лондон през Париж за Цариград (Истанбул) - легендарният Ориент експрес. С откриването на железопътната линия Цариброд – София – Белово се поставя началото на Българските държавни железници.
Празничната за железниците седмица ще завърши с традиционното отбелязване на Деня на железничаря.

Ето и част от приветствието на генералния директор на НКЖИ инж. Красимир Папукчийски по повод професионалния празник:

„Защо е необходимо да си спомним тази годишнина? Заради усещането за традиция и история, което за съжаление често губим; заради настоящето – необходими са ни упорството и вярата на миналите поколения; заради бъдещето – какъв ли ще е прочитът на тези след нас за нашия принос? И не на последно място – за повече самочувствие! Нашата професия е била и е част от българската държавност, на нас разчитат стотици хиляди за своето придвижване, наша е и задачата да превозим стотици хиляди тонове товари по най-екологичния и безопасен начин.
Ние сме избрали не просто професия, а доживотна отдаденост, нашето поколение има мисия – да превърнем стария железен път от Константинопол за Виена и Париж през Цариброд в нашия нов път към съвременните европейски железници“.

Празненството на Централна гара бе съпроводено с поздравления за професионални успехи и лично щастие на всички работещи в системата на железниците.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени