FACEBOOK

Стандарът в София двоен над Варна, троен над средния за другата България

Столицата произвежда 30000 лв. на човек годишно, сочи държавната статистика

Въпреки че рядко я избират за най-добър град за живеене, София осигурява над двойно по-висок стандарт за своите жители, отколкото дори претендиращите за ситита Варна и Пловдив. Данните на Националния статистически институт показват и някои стресиращи факти. Спрямо някои по-изостанали области, жизненото равнище в столицата е 4-кратно по-високо, което говори не за европейски пропорции, а за диспропорции от Третия свят.

София дължи всичко на работата си. Градът, който осигурява над 40% от всичко, което произвежда България като стоки и услуги, има БВП на човек от населението от 30000 лв. при 14 277 лв. за страната (но с включена в националната статистика столица). Ако милионният град бъде изключен, числото ще падне до 10 000 лв.

Област Стара Загора, заради високите заплати във все още работещите ТЕЦ-ове в региона, е втора в страната с БВП на човек от 17 500 лв. Третото място е за София-област, която директно се възползва от близостта си с милионния град. БВП на глава е 15 500 лв. Общини като Костинброд и Божурище например са дом за много инвестиции, в това число и от чужди гиганти като Кока Кола, но това се дължи единствено на няколкото км разстояние от София.

Варненска област е четвърта с 13 800 лв. БВП на човек. Габрово и Бургас затварят шестицата.
Както сме писали неведнъж, смехотворни са претенциите на Пловдив да се нарича „индустриална столица” или „промишлено сърце” на България. Припомняме, че градът и цялата му област – една от най-големите и най-равните по територия, дават едва около 7% от БВП на страната. Затова и имат едва 12 100 лв. на глава от населението.

Над котата на мизерията от 10 000 лв. влизат също област Враца, там мизата се вдига много от АЕЦ Козлодуй, и област Русе. Всички останали са са 3 пъти и повече по-нисък стандарт от софийския.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени