FACEBOOK

София ще прави инсталация за горене на боклука

С пускането й се планира да се депонират под 10 % от всички отпадъци в града, с което ще се покрият изискванията на Европейската комисия за 2030 година

София ще прави инсталация за горене на отпадъка. Това реши Столичният общински съвет след близо четири часова дискусия и скандали. "За" това София да строинова инсталация, която да бъде построена на площадка на една от централите на Топлофикация- София гласуваха 36 съветници, "против" - 16, а шестима се въздържаха.

По време на заседанието кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че с пускането на новата инсталация част от старите мощности на ТЕЦ София вече няма да работят на пълен капацитет и по този начин ще се намалят вредните емисии във въздуха.

„Виена има 4 инсталации, първата, в която ние отидохме и в която се изгарят битовите отпадъци, се намира в центъра на града. Тя работи вече повече от 30 години. И е атракция заради архитектурното си оформление и орлите, които гнездят на нея. Над 450 подобни инсталации работят в цяла Европа. Някой от вас имаха възможност на място да се убедят в това. Най-много са те в Скандинавските държави, Германия и Франция. Всички тези държави имат висок стандарт на живот, икономически могат да си позволят да плащат скъпите природни ресурси, но въпреки това използват отпадъците като ресурс“, посочи Фандъкова.

С новата инсталация се планира да се депонират под 10% отпадъци, с което ще се покрият изискванията на Европейската комисия за 2030 година

„Депонирането е най-сериозният проблем, когато говорим за битови отпадъци и свеждането му до минимум е било и остава основна цел на Столичната община, за да се погрижи за здравето на хората. В момента София депонира 16% от отпадъците си благодарение на Първа и Втора фаза от Системата за преработка на отпадъци. С третата фаза, ще депонираме под 10%, с което ще покрием изискванията на Европейската комисия за 2030 г. Това е важна екологична цел и истинска грижа за качеството на живот в града”, завърши Фандъкова.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени