FACEBOOK

София тегли 109,5 млн. лв. заем за метрото

София ще вземе заем от 56 млн.евро или 109,526 млн. лв. за довършване на третата Зелена линия на метрото. Кредитът се дава без обезпечение. Това стана ясно на общественото обсъждане, проведено в общината от заместник-кмета по финанси Дончо Барбалов и шефа на Метрополитен Стоян Братоев с граждани. Те съобщиха, че до момента, без този дълг, софиянци са съфинансирали от бюджета на града метрото с 329 млн.лв. Това включва и Зелената трета линия от кв. Левски до Горна баня през центъра на София и южните квартали. Тя е свързана с първата Червена линия на метростанция Софийски университет и с втората Синя линия на метростанция НДК.

В момента се изграждат етап I от проекта - от Красно село през Орлов мост до бул. Владимир Вазов и етап II - от Красно село през жк Овча купел до жп линията София - Перник. Изпълнението на двата етапа е на обща стойност 480 млн. евро и се осъществява с европейско и българско финансиране и ще свърши в края на 2019 г. Предвидено е да се изгради и ново депо на ул. Житница с капацитет над 90 вагона, ще бъдат доставени и 20 съвременни влака от Сименс. Метрото е доказано най-бързият начин за придвижване в столицата.

Средната скорост, с която се движат подземните влакчета е 39 км/ч , с престоя на спирките. За сравнение – средната скорост на градския транспорт в София е 14 км/ч, а на автомобилите – 22 км/ч, съобщи Стоян Братоев, директор на Метрополитен ЕАД.
След завършване на третия метродиаметър, подземната железница ще обслужва общо около 500 хиляди пътници дневно при 350 хиляди сега. Очаква се, че с пускането на линия 3 автомобилният трафик за целия град ще се намали с около 10%, а в района на метростанциите – с 20-25 процента. С действащите две линии годишно се спестяват 75 хил. тона вредни емисии, а с изграждането на третия лъч ще стигнат 90 хил. тона.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени