FACEBOOK

София е туристическа дестинация №1

Кметът на София Йорданка Фандъкова получи наградата на София за най-устойчиво развита туристическа дестинация през тази година. Тя бе връчена от Бранимир Миланов, председател на УС на БХРА.

"За мен това е признание, както за работата на моя екип, така и на всички онези хора, които през последните няколко години работиха активно за създаване на нови туристически обекти и разкриване на културно-историческото наследство на града", каза кметът по време на церемонията. "Инвестициите, които правим в областта на културата, създаването на Музея за история на София, подземният музей под църквата Света София, разкриването на Историко-археологическия резерват Сердика – Средец, експонирането на археологическия парк Западната порта на Сердика правят града ни желана туристическа дестинация", припомни Фандъкова.

За първите 10 месеца София е посетена от близо 1 милион и 100 хиляди туристи и до края на годината ще надмине броя на жителите, като регистрираният ръст спрямо миналата година е 11 процента (при 1,8% за страната). За същия период нощувките са нараснали с 13 процента, което означава, че туристите удължават своя престой в столицата. Изследване на Master Card Global Destinations Index през 2016 година нареди София в първата десетка на европейските дестинации, регистрирали най-високи темпове на увеличаване на броя на туристите за периода 2009 – 2016 година със среден темп 7 на сто годишно.

Кметът припомни, че София има вече своите утвърдени международни фестивали и събития за съвременно изкуство, градът е домакин на все повече престижни спортни прояви и бизнес форуми.

"През 2018 година София е домакин на Председателството на Съвета на Европейския съюз и е спортна столица на Европа – това за нас и за всички вас, ангажираните в туризма, е едновременно голяма отговорност и възможност да покажем още веднъж своя град в най-добрата светлина", подчерта Йорданка Фандъкова.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени