FACEBOOK

Скандална фирма взривява Парламента и БНБ за 4 млн. лв.

Скандално скъпи билети за депутати станаха повод за публичен скандал, изнесен първо от бТВ, но читателите на 19 минути от 3 години знаят, че шокиращо беше самото избиране на регистрираната в Министерството на отбраната агенция Аргус да вземе 1,68 млн. лв. от Народното събрание. Още тогава писахме, че това ще доведе до скандални цени на билетите, въпреки обещанията за ниски, че фирмата е в „черния списък” на Агенцията за обществени поръчки и е най-меко казано странно най-важните държавни институции – Народното събрание и Българската народна банка да й налеят общо 3,88 млн. лв., въпреки това. Защото думата „народни” в табелите на тези институции не е сложена за красота – парите, които те харчат, са нашите пари.

Актуалният скандал гръмна, след като се оказа, че депутати ходят за сметка на данъкоплатците на прескъпи ловни екскурзии. Първо се заговори за командированите, въпреки бойкота си на Парламента социалисти в австрийския Залцбург, заедно с представители на други партии, бТВ сега извади и разходилите се по същата линия до немския Дортмунд.

За него е командирован Александър Сабанов от Обединени патриоти. Неговото пътуване струва 3326 лв., а само самолетният му билет до Германия и обратно струва 1770 лв. Това е поне 3 пъти (!!!) повече от нормалната цена за билет. Трябва да се има предвид, че по нареждане на Цветан Цветанов, вече не само депутатите, но дори министрите летят в икономична класа. Заради натиска на нискотарифните компании, и редовните авиолинии рязко намалиха цените си, особено австрийските и немските, които са в един холдинг. Често те дават и по-ниски цени от лоу-костите до едни и същи дестинации. Но, ако човек ги търси, а целта му не е да пилее народната пара.

Бюрхан Абазов от ДПС също е ходил на ловното изложение в Германия – за 2329 лв., от които за билет са потрошени 1387 лв.

И двамата депутати бяха сред командированите и на другото ловно-рибарско изложение – в Залцбург. Там се оказаха и двама депутати от БСП за България – Иван Иванов и Йордан Младенов, за които вече споменахме.

Цветан Топчиев от БСП е бил сред командированите за лова в Дортмунд. Неговото пътуване е струвало 2329 лв. Толкова е платил Парламентът и за Румен Георгиев - техните самолетни белите са по 1387 лв., точно колкото на колегата им от ДПС.

От Народното събрание отговориха писмено на bTV, че фирмата, която осигурява самолетните билети е избрана с обществена поръчка, за която пишем от 2016 г., тъй като е особено скандална. А след сключването й си отиде главният секретар на парламента от времето на Цецка Цачева – таксиджия, който стигна и до съд по друга шокираща обществена поръчка. Той бе уволнен, ала парите по договора продължават да се харчат. И то през пръсти. Иначе НС се оправдава пред бТВ, че „цената на билетите се формира на база най-ниската на пазара нетна тарифа на билетите към момента на подаване на заявка”.

„Всъщност фирмата, която изпълнява обществените поръчки, е в забранителния списък на Агенцията за обществените поръчки”, каза в предаването Тази сутрин Кристиан Кръстев, бивш министър на транспорта.
Той коментира още, че би било най-добре подобни услуги да предоставя местен превозвач, защото тогава условията и цените са по-добри и освен това би трябвало да е национален приоритет.

Дясната ръка на Цецка Цачева – бившият таксиджия и главен секретар на Народното събрание и "градски" на председателката Иван Славчов пусна в четвъртък на 6 октомври 2016 г., докато шефката му беше в президентска кампания, поръчката за самолетни билети за депутатите на стойност 1 400 000 лв. без ДДС или общо 1 680 000 лв., които се плащат с нашите пари на фирмата с противоречива репутация. Това бе втори негов опит да го стори, след като веднъж се провали. Не е забравена и друга фамозна поръчка на плевенчанина в първия им с Цецка мандат – нагласен търг за автомобили за 3,8 млн.лв., който стигна до съда.
Търгът за самолетни билети фаворизира Аргус Травел Интернешънъл, която е със спрени права да продава билети на националния превозвач България еър, писа още преди да са излезли резултатите от конкурса 19 минути. И, както обикновено – позна 100%! България еър е отнела правата поради некоректност на Аргус, както вече сме писали (вижте на 19min.bg). Заради което трябва да използва подизпълнители, а това е в разрез с нормите. Какво се оказва? Билетите се пазаруват от сайтове през друга агенция, чието име знаем и също е участник в скандалния търг на парламента.

„Освен удара в сметката, много по-важната опасност е сигурността на народните представители, с чиито данни, графици и маршрути може да разполага през мрежата всеки хакер. Във време на хибридна война и бум на международния тероризъм това не е просто скандал – заплаха за националната ситурност”! Това предупреждение на 19 минути от 2016 г. остана нечуто.

Същият човек – Иван Славчов, вече веднъж опита да даде подобна поръчка на същата фирма, но законът го спря. Странно бе защо той използва отсъствието на Цецка Цачева, която от 3 октомври е в отпуск като председател на НС, за да пусне 1,68 млн.лв.?”, пише 19 минути на 10 октомври. Както е модно да се пише във ФБ: „Кое не е така”?!

Покрай случая със скандала с Аргус в Парламента, европейските стрестестове, които показа не особено високото доверие на финансовата система в ЕС към уменията на БНБ да ръководи честно и прозрачно българските пари, интересно е да си припомним и друга наша публикация, но вече от 2017 г:

„Как БНБ нагласи търг за 2,2 милиона лева с ясното съзнание, че извършва нередност?
На 23 юни 2017 г. централната банка избира доставчик на самолетни билети и хотелско настаняване, който предлага такса обслужване 1 стотинка, т. е без да може да покрие и минимални разходи по изпълнението. Но заедно с това приема да освободи БНБ от глоби и доплащания, дори да има вина, а на всичкото отгоре обещава да й подари по 1 билет на всеки 16 000 лв. или средно на всеки 68 издадени по желана от чиновниците евродестинация. За да бъде пълна картината в стил Алиса в страната на чудесата, дава цена 2 лв. за полети до дестинации, до които няма преки линии от София. Всички тези работи са невъзможни в реалния свят. Даже и в огледалния (на Алиса). Още повече, фирмата Аргус Травел Интернешънъл вече загуби дела във ВАС, защото няма право да продава билетите на националния превозвач България еър, който пък поддържа най-много преки линии от София.

БНБ, където хората следва да бъдат най-разбиращи по отношение на парите, на възможното и на реалното, а също да се вълнуват, ако не от закона и нормативната уредба в държавата, поне от репутацията на онези, с които си имат работа, обаче затваря очи. И явно вярва в чудеса!

Изобщо да не говорим за елементарни счетоводни дреболии като начисляване на ДДС върху нещо, освободено от ДДС като самолетните билети, а оттам таксите върху тях. А се предполага, че в централната банка работят счетоводители и финансисти!
Ако със същата експертиза контролират и търговските банки – жал ни е за бъдещето на нацията. Апропо, случаят КТБ доказа доста в тази посока. Което веднага ни подсеща за началото на тази статия....”, пише 19 минути на 3 юли 2017 г. Отново пророчески, като съдим по международните скандали, образували се около Инвестбанк, венецуелските пари и Вълка от София с неговите финансови машинации за стотици милиони.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени