FACEBOOK

Св. синод отбелязва 1000-годишнината на Охридската църква в Александър Невски

Отслужват архирейска Света литургия на 10 юни, няма да се изпращат представители в Македония

Светия синод на свое редовно заседание взе решение отбелязването на 1000-годишнината от основаването на Българската Охридска архиепископия да се проведе на 10 юни в Патриаршеската катедрала Свети Александър Невски.

Тогава ще бъде отслужена архирейска Света литургия. Във връзка с бележитата годишнина ще бъде изготвено и извънредно Патриаршеско и Синодално послание, информират от Българската православна църква.

Светия синод е взел и решение да не дава благословение представители на БПЦ да вземат участие в тържествата по случай 1000-годишнината от основаването на Охридската архиескопия, които ще се проведат в Македония. Решението е по повод отправената покана от македонския архиепископ Стефан към представители на родната църква да бъдат част от отбелязването на празника в Македония. В Македония тържествата по повод годишнината са насрочени за 27-и май.

В същото време около 30 души се събраха в знак на протест срещу решението на Светия синод. Протестиращите носеха ранспаранти с надписи: Не се страхувайте да сте майка-църква на Охридската архиепископия и Седем века Охридската е била на цяла България и други.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени