FACEBOOK

Предстои ли поголовно изсичане на дървета в Борисовата градина?

Планирано е изсичане на голяма част от дърветата в Борисовата градина по протежението на алея "Яворов". Граждани твърдят, че масово дърветата са маркирани, което означава, че трябва да бъдат изсечени.

"Тезата на г-жа Фандъкова е, че се изсичат дървета, защото умират хора в Борисовата градина. Защо в последните над 10 години този лесопарк е оставен изцяло без поддръжка?", коментира и попита Гергана Пирозова от групата "Да спасим Борисовата градина" пред България он еър.

"Никога не е оставян без поддръжка този парк. През годините многократно са правени опити да бъде съставена инвентаризация и лесопаркова експертна оценка. През 2017 г. стартирахме процедура по прочистване на сухи и опасни дървета", обясни ситуацията Димитър Данчев от Дирекция "Зелена система".

Гергана Пирозова посочи, че между 33 и 35 на 100 дървета са предвидени за премахване, а около 30 на 100 дървета - за кастрене. Тя настоя, че трябва да има експертно становище за всяко едно дърво. Пирозова твърди, че цялата документация е поискана от "Да спасим Борисовата градина", но им е била отказана.

Данчев отвърна, че има абсолютно всички документи. По думите му е описано защо трябва да бъде премахнато всяко едно дърво, както и какво трябва да се направи за тези, които са предвидени за кастрене. "Искам паспортизация на всяко едно дърво. Може ли да обещаете, че всяко дърво ще има паспорт?", поиска Пирозова.

"Има информационни табели, които са закачени при маркирането. Всяко дърво ще бъде описано", увери Димитър Данчев.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени