FACEBOOK

По €50 за нощувка под прикритие вземали от бежанци в София

Роми щавят нелегални бежанци с по 50 евро за една нощувка под прикритие, изтъква на първа страница днес Телеграф. Най-новият хит в трафика на мигранти се задействал от около две седмици, особено след серията операции на МВР, ДАНС и прокуратурата по хостели и квартири в центъра на София.

Това са разкрили пред всекидневника високопоставени служители от вътрешното министерство. Само на територията на София са образувани над 70 досъдебни производства за помагачество. Следствени по тях са лица, които укриват нелегални бежанци с цел финансова облага. Данните са на СДВР.

Таксиджии пък дерат по 600 лева от бежанци, за да ги закарат от временното им скривалище до граничната бразда. Трафикантите започнали масово да преговарят с ромите от две столични махали да крият техните "клиенти", тъй като ги арестували масово в центъра на столицата.

"Става въпрос за тартори от "Модерно предградие" и "Факултета", особено за постройките на ул. "Суходолска". Там държат бежанците за една нощ, максимум две, след което ги извозват към Сърбия", са разкрили пред "Телеграф" спецполицаи. По думите им почти всички роми от въпросните махали се съгласявали да приемат бежанци в домовете си, тъй като печалбата е бърза и сигурна.

Ако групата е по-голяма, става пазарлък. Цената на нощувка под прикритие спада и до 20-30 евро. Ако е по-малка, цената е фиксирана - 100 лева. За да се намали напрежението сред хората от съседните квартали, столичната полиция дори разпореди в "Модерно предградие" да има временни КПП-та, които да проверяват всяка кола в района.

След нощувка под прикритие в махалите бежанците се товарели на таксита и коли и тръгвали към границата със Сърбия. Таксиджиите прибирали на курс до браздата от 250 до 300 евро. Излизат от страната основно през района на Калотина и Брегово, Видинско. "Шофьорите обаче спират в граничната зона, посочват им някъде напред в далечината, казват "Натам е Сърбия" и ги зарязват", обяснили пред вестника ненаименувани гранични полицаи.

Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени