FACEBOOK

Пикът на грипа се очаква през януари и февруари

Киселото мляко и зеле предпазват най-добре от грип

Първият случай на свински грип вече е факт у нас. Тепърва обаче предстои неговото разпространение. Грипните вируси обикновено започват своето разпространение в обществото през месец ноември. Броят на случаите расте през декември, а януари или февруари е пикът. Това обясни за Tribune.bg проф. Тодор Кантарджиев — директор на Националния център по заразни и паразитни болести, епидемиолог.

Как да се предпазим от грипа?

Традиционните български храни предпазват най-добре, категоричен е проф. Катранджиев.

„Що се отнася до имунната система, тя се укрепва с правилно балансирано хранене, както и с физически усилия и закаляване. Винаги съм се чудил как нашият народ дава колкото пари за лекарства, толкова пари и за имуностимулатори, хранителни добавки и какви ли не чудеса. Хората забравят, че най-добрите пробиотици и най-добрата имуномодулация правят класическите български храни – бяло саламурено сирене, истинско кисело мляко, кисело зеле и истински туршии, които не са произведени с изкуствен оцет, а са ферментирали“, обяснява експертът.

Има няколко важни правила, чието спазване ви гарантира, че няма да се разболеете.

„Първото правило е избягване на контакт с болни хора, второто е използване на тоалетни кърпички, третото е прикриване на носа и устата с тоалетна кърпичка или маска, когато се намираме в рискова ситуация, а четвъртото е повече чист въздух и проветряване“, посочва Кантарджиев.

Как да различим грипа от настинката?

Грипът е сериозна инфекция, при която симптомите се развиват в рамките на часове. По думите на проф. Кантарджиев трябва да се появи един или няколко от острите симптоми, а те са температура над 38 градуса, болки по ставите, болки по мускулите, главоболие. Понякога повече от един от тези симптоми се проявява в комбинация с един или няколко от симптомите, които засягат дихателната система – болки в гърлото, суха непродуктивна кашлица или тежест в гърдите.

„Фактически така започват повечето грипни инфекции. При една част от болните, на 1000 или 2000 случая, грипът може да започне с много тежко начало, с дихателна недостатъчност. Това значи, че на човек не му стига въздуха, диша често и кожата му е сивкаво-пепелява“, обясни той.

Честите усложнения на грипа се появяват на четвъртия, петия ден. Бактериалната пневмония е най-честото усложнение.

„Какво всъщност се случва? Вместо на третия, четвъртия ден състоянието на човек да се подобрява и инфекцията да минава, се появява едно влошаване, свързано с храчки, които имат гнойна секреция. Повишава се температурата, появяват се бодежи в гърдите. Това обикновено е проява на започващата бактериална пневмония. В този случай е необходимо най-малко лекар да преслуша пациента или да се направи рентгенова снимка. Веднага трябва да се вземе материал от секрета, да се изследва микробиологично и да се започне правилна антибиотична терапия. Ако състоянието на пациента е много тежко, незабавно се започва с антибиотик. А когато стане готово микробиологичното изследване, антибиотикът се сменя с такъв, който действа на микробите причинители“, обясни проф. Кантарджиев.

Най-вероятно тази година грипът ще бъде от типа А, но това още е рано да се каже точно. В момента в западноевропейските държави около 80% от грипните вируси са А, което е H1N1, докато H3N2 e само 20%.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени