FACEBOOK

Пета градска има нова апаратура за белодробни изследвания на деца

Общинската Пета градска болница вече разполага със специална апаратура за изследване на функционалния капацитет на белите дробове на малки пациенти над 2-годишна възраст. Детският спирометър, който е на стойност над 30 000 лв. е осигурен от кампанията Българската Коледа.

Апаратът измерва количеството въздух, което преминава през дробовете на децата, като дава ценна информация за състоянието им, както и на бронхите при спокойно дишане. Това дава възможност на лекарите да поставят точна диагноза при белодробни заболявания като астма, емфизем, бронхиолит, хроничен бронхит, бронхиектазии и др.

Изследването трае 20-30 секунди и е напълно безболезнено. Апаратурата е свързана с екран и принтер, на който се разпечатват получените данни от изследването. Според специалистите, през последните години се увеличава броят на децата, болни от астма, а точната и ранна диагностика на заболяването осигурява по-добри възможности за ефективно лечение. В София подобен апарат има само във ВМА, уточни директорът на Пета МБАЛ д-р Борил Петров.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени