FACEBOOK

Отстранени за злоупотреби замове се връщат в здравеопазването

Бившият директор на НЗОК Жени Начева е назначена за зам.-министър на здравеопазването в екипа на Кирил Ананиев. Това съобщиха официално от пресслужбата на Министерския съвет.
Припомняме, че миналия петък парламентът избра за нов здравен министър дългогодишният финансист Кирил Ананиев и освободи от поста му досегашния проф.Николай Петров. Писахме подробно и за Кумгейт в здравното министерство.

Заедно с Жени Начева в Министерството на здравеопазването се връща и Бойко Пенков, който заемаше зам.-министерски пост в мандата на Петър Москов и Таня Андреева.
Припомняме, че Пенков от 1999 г. до 2001 г., по време на управлението на Иван Костов бе директор на НЗОК, като преди това за кратко е и заместник-директор на Касата, а после и изпълнителен директор на Здравноосигурителна компания Закрила АД.
От юли 2012 г. до юни 2013 г. е управител на МБАЛ Софиямед ООД. От юни 2013 г. до август 2014 г. е заместник-министър на здравеопазването от квотата на ДПС в кабинета Орешарски. Същата длъжност заема и в периода от ноември 2015 г. до януари 2017 г. в Борисов 2.

На 10 ноември 2017 г. със заповед на министър-председателя Бойко Борисов е назначен за трети път на длъжността заместник-министър на здравеопазването.

За д-р Жени Начева пък любопитното е, че беше отстранена като шеф на здравната каса в първия мандат на Борисов.

Начева стана шеф на НЗОК през февруари 2010 г. по предложение на ГЕРБ, като преди това беше шеф на дирекцията Бюджет и финансови параметри в Касата.
Само два месеца по-късно тя беше отстранена от поста заради обвинения за престъпление по служба, според които на ВМА, Токуда и болницата в Смолян са преведени общо 1,6 млн. лева, които не им се полагали.

По разпореждане на Начева на болница Хаджи Димитър в Сливен са платени без основания през февруари - май 2009 г. 800 000 лева.

Вече в качеството си на шеф на НЗОК - през март 2010 г., Начева е разпоредила да бъдат изплатени на Токуда 327 248,44 лева надлимитна дейност, отчетена от болницата през декември 2009 г., от бюджета на Касата за 2010 г. В случая с ВМА също става за неправомерно решение за изплащане на надлимитна дейност - в размер на 511 917 лева.

Тогава премиерът Борисов приветства акцията на прокуратурата и ДАНС и повдигнатите обвинения с думите: "В течение съм на разследването от самото му начало. Поздравявам прокуратурата и ДАНС за добрата съвместна работа. Както многократно съм заявявал, ще бъдем безкомпромисни към всеки човек, за когото постъпят данни за извършени нарушения, независимо дали е от предишните или от настоящите управляващи". След спихването на обвиненията няколко месеца по-късно, Начева беше назначена за държавен експерт във финансовото министерство от тогавашния министър Симеон Дянков. Тя е финансов експерт и преди да оглави здравната каса завеждаше нейната бюджетна дирекция.
По онова време 1,4 млрд.лв. от нашите частни здравни осигуровки бяха незаконно преместени в държавния бюджет.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени