FACEBOOK

Общината е раздала близо 4 тона компост на граждани

През 2017 г. е раздаден безплатно на граждани 20.57 тона висококачествен компост

3800 кг компост беше раздаден на граждани в рамките на изнесената инициатива, която се състоя събота и неделя на паркинга на националния стадион „Васил Левски“. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. Събитието е част от кампанията на Столична община за безплатно раздаване на компост, произведен на Инсталацията за биологично третиране „Хан Богров“.

„Организирахме този изнесен мобилен пункт, за да може всички, които искат да си вземат от висококачествения компост, произведен от преработката на зелени и био отпадъци на Инсталацията за биологично третиране, да могат да се възползват, без да трябва да си организират превоз до самата инсталация. Радваме се, че се включиха толкова много хора и че интересът към инициативата беше толкова голям. Това показва, че гражданите оценяват изключителните качества на този материал за растенията. Кампанията за раздаване на безплатен компост продължава, така че – всеки, който иска да си вземе, но не е успял да го направи този уикенд, ще може да направи това, в удобно за него време, всеки делничен ден, на Инсталацията за биологично третиране „Хан Богров“. Това коментира зам.-кметът по Околна среда в СО Йоана Христова.

През 2017 г. е раздаден безплатно на граждани 20.57 тона висококачествен компост, а за 2015г. и 2016г. количеството е общо над 21т.

Припомняме, че през 2014 г. беше въведена в експлоатация инсталацията за биологично третиране на площадка „Хан Богров”, която се състои от Инсталация за компостиране на биоразградими отпадъци и Инсталация за компостиране на зелени отпадъци. Общият капацитет на инсталацията е 44 000 тона/годишно. С изградените инсталации от отпадъци произвеждаме ресурси – ел. енергия и компост. През 2017 г. в компостиращите инсталации за хранителни и зелени отпадъци отчитат:
- Преработени са 13 927 т. зелени и 8558 т. хранителни биоотпадъци;
- 8 876 тона произведен компост;
- 20,57 т. раздаден компост на граждани;
- 70 000,49 лв. приходи от продажба на компост;
- 2109 MWh проиведена електрическа енергия.

Източник: sofiautre.bg


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени