FACEBOOK

Над 55 хил. домакинства в София се отопляват на твърдо битово гориво

В София почти липсва напредък в борбата със замърсяването с фини прахови частици, които се излъчват при непълното изгаряне на горива в транспорта и битовото отопление. В същото време планът за качество на въздуха в столицата не съдържа мерки за намаляване на емисиите от домакинствата, установи доклад на Европейската сметна палата. Инвестициите за битовото отопление в София все още се планират, а тази среда се отразява на здравето на хората и на смъртността, пише Investor.bg.

„Стандартните медицински маски за лице не могат да ни предпазят от вдишването на фини прахови частици. По-добра работа вършат плътно оплетените шалове“, каза по този повод пред Нова телевизия пулмологът д-р София Ангелова.

„Когато човешкият организъм е постоянно изложен на фини прахови частици, се създават условия за развитие на хронични, белодробни и сърдечносъдови заболявания”, обясни д-р Ангелова.

Анализът на Европейската сметна палата е за периода до края на 2016 г., уточни пред Нова телевизия заместник-кметът по екологията на Столичната община Йоана Христова.

Тя допълни, че от една година общината работи по план, който включва замърсяването от битовото отопление.
57% от замърсяването на въздуха в столицата се дължи на транспорта, а 35% на битовото отопление. В София през зимата над 55 хил. домакинства се отопляват на твърдо битово гориво.

„Имаме мерки и работим по тях за подмяна на отоплителните инсталации в домакинствата“, каза зам.-кметът.
Тя посочи, че оперативна програма „Околна среда“ предвижда средства за общините с тази цел и Столична община очаква покана за кандидатстване.

Общината е предприела мерки за транспорта със строителството на метрото, подмяната на автопарка на градския транспорт, новите анализатори за измерване на излъчваните газове от автомобилите в КАТ и въвеждането на зеления билет, припомни тя. Приключил е пилотен проект в район Нови Искър, където 30 стари печки са заменени с отоплителни тела на пелети.

„Има предприети действия, резултат няма, но това е дълъг процес“, заяви Йоана Христова.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени