FACEBOOK

Мая даде глобите за хавлии на плажа на КС

Омбудсманът Мая Манолова атакува промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие в Конституционния съд. С тях депутатите наложиха глоби за разпъване на палатки и слагане на чадъри върху дюни, съобщиха от офиса на Манолова.

Днес текстовете бяха обнародвани в Държавен вестник. С тях се определя глоба от 500 до 1000 лв. при поставяне на плажни принадлежности върху дюни. Санкции от 1000 до 3000 ще се налагат и за спиране на коли, ремаркета, кемпери и каравани (или имуществена санкция до 5000 лв.). Поставянето на преместваеми обекти и съоръжения по неохраняеми плажове без право на това ще се наказва с глоба от 5000 до 10 000 лв. или с имуществена санкция от 10 000 до 50 000 лв.

Президентът Румен Радев наложи вето на текстовете, но депутатите прегласуваха текстовете, без да ги променят.

Според Манолова промените в закона са "в противоречие с нормите на конституцията за принципите на демократичната и правова държава, задълженията за опазване и възпроизводство на околната среда и за разумно използване на природните богатства и ресурси, за уреждане на режима на земята със закон и правото на гражданите на здравословна и благоприятна околна среда".

Тя акцентира, че изпреварващо се налагат административни наказания още преди да са определени местата за къмпингуване.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени