FACEBOOK

Максималният осигурителен доход рязко се вдига на 3000 лв.

Финансовият министър Владислав Горанов "спести" новината, че максималният осигурителен доход ще се вдигне рязко, пише Сега.
Кабинетът отстъпи от обещанията да не увеличава данъчно-осигурителната тежест до края на мандата си и от 1 януари 2019 г. рязко вдига максималния осигурителен доход от 2600 на 3000 лв. Така социалните и здравните осигуровки на част от работещите се увеличават с над 15%, въпреки че трябваше да запазят размера си.

Новината се появи изненадващо след среща при премиера Бойко Борисов, поискана от КНСБ и КТ "Подкрепа", в която са участвали финансовият министър Владислав Горанов и вицепремиерът Валери Симеонов. За нея се разбра от споразумение, подписано между синдикатите и правителството и разпространено от КНСБ, която от няколко месеца настоява за увеличение на максималните осигуровки. На краткия брифинг след срещата Горанов премълча увеличението. На два пъти в последните дни финансовият министър потвърждаваше ангажиментите на управляващата коалиция да не се вдига данъчно-осигурителната тежест. Прави впечатление, че на вчерашната среща не са присъствали нито социалният министър Бисер Петков, нито представители на работодателите, които са пряко засегнати от увеличението на максималния осигурителен доход, тъй като плащат 60% от осигуровките на служителите си.

Вдигането на максималния осигурителен доход идва с още една лоша новина - кабинетът се отмята от записаното в кодекса за социално осигуряване отпадане на тавана за новите пенсии, които ще се отпускат от 1 януари 2019 г. Срещу това за хората, които и сега са ощетени от ограничението, има слаба утеха - вместо 1040 лв., както се планираше, таванът ще бъде 1200 лв. По-високият му размер обаче ще бъде въведен от 1 юли - шест месеца след увеличението на максималния осигурителен доход, с който е обвързан. С това финансовият министър смята темата за приключена. "От 1 юли 2019 г. се увеличава таванът за всички пенсии, независимо кога са отпуснати, на 1200 лева. И отпада темата с отпадането на тавана. Таванът по естествен път ще отпадне тогава, когато пенсиите се изчисляват на база на целия осигурителен живот на съответния гражданин", отсече Горанов.

"Промените в пенсионната формула и всички, ще ги наречем, несъвършенства на пенсионната формула не ни дават с лека ръка основание да преценим, че трябва да отпадне таванът. Има изкривявания в годините, натрупани в пенсионната формула, свързани както с индивидуалния коефициент, така и с превърнатия осигурителен стаж за някои категории работници и периодите, от които се изчисляват пенсиите в различните години, са се променяли и са лимитирани... Така че се получават едни изкривявания, които разкъсват връзката между осигурителния принос и изчисления размер на пенсиите", каза Горанов, цитиран от "Дарик". Тези аргументи обаче са основателни само за старите пенсии. От следващата година размерът на пенсията вече зависи изцяло от осигурителния принос след 1 януари 2000 г. и няма да се включват трите най-добри години отпреди 1997 г. Така новите пенсии са естествено ограничени от максималния осигурителен доход, затова и се очакваше властта най-сетне да събере воля за премахването на тавана.

Управляващите и синдикатите смятат, че с увеличението на тавана до 1200 лв. ще се реши проблемът на 90% от възрастните, които сега не получават действителния размер на пенсиите си. "Очакваме 41 000 от 65 000 пенсионери с ограничени от тавана пенсии да започнат да получават реалния размер на пенсията си след това увеличение", коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров. Абсурдното е, че промените в максималния осигурителен доход и таванът са записани в глава от споразумението, озаглавена "По политиката за стимулиране на лицата с висок принос в осигурителната система, подобряване на съотношението принос-права и за по-нататъшно развитие на пенсионната реформа".

В споразумението е предвидено още 50% увеличение на средствата за енергийно подпомагане, като ще се търси механизъм за разпределянето на тези пари - целта е да се компенсира поскъпването на газа, а оттам и на парното. Поет е ангажимент 10-процентното увеличение на заплатите в бюджетната сфера да не е на калпак - ще има твърда част за покриване на инфлацията, а останалата сума ще зависи от приноса и индивидуалното изпълнение.

Източник: Сега


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени