FACEBOOK

МВР опитало да скрие за арестите на журналисти


Повече от 6 часа не е успял главният редактор на сайта Биволъ Атанас Чобанов да се свърже с журналистите Димитър Стоянов и Атила Биро (Attila Biro) от RISE Project Romania, които бяха задържани от полицията в Радомир: „От 20.30 часа вечерта до към 1-2 часа през нощта, което предизвика силно безпокойство. Опитахме се да разберем какво се случва и всички обаждания до РПУ в Радомир и ОДМВР - Перник завършиха безславно. В Перник ни затръшнаха телефона с изявление, че трябва да отидем на място. По наши канали опитахме да разберем на по-високо ниво и получихме от пресцентъра на МВР подвеждаща информация, че колегите ни не са задържани, а са били отведени в Радомир за даване на обяснения, но не можаха да ни обяснят защо няма връзка с тях“.

Чобанов определи действията на полицията като абсурдни и заяви категорично, че става въпрос за афера на най-високо ниво, предаде БНР.

Главният секретар на МВР Младен Маринов пък научил от Асоциацията на европейските журналисти в България за ареста на журналисти.

„Тази сутрин разговаряхме с главния секретар и той научи от нас за инцидента. Ангажира се да провери случая и да излязат с информация “, обясни Иван Радев от Асоциацията, предаде Фрогнюз.

Цяла Румъния говори за ареста на българския журналист от сайта „Бивол” и неговия румънски колега, а главният секретар на МВР Младен Маринов изобщо не знае за случилото се, което говори изключително много за неговите професионални качества. Именно на него разчита обществото да спре престъпността и е очевидно защо тя се увеличава.

Журналистите от „Биволъ” също обръщат внимание на неинформираността на Младен Маринов за ареста на техните колеги. И този човек го гласят за вътрешен министър!

"С полицията се получи една поредица от неразбирателства, тип развален телефон, така или иначе ние бяхме задържани по сигнала, който ние самите подадохме", заяви Димитър Стоянов в интервю за предаването Хоризонт за вас. Стоянов разказа точно какво се е случило.

По думите му на двамата журналисти не е било позволено да се обадят по телефон по време на задържането им: „Получих информация, че след публикуването на статията с #ДжиПиГейт от офисите на фирмата започва целенасочено изнасяне на техника и документи, което е предполагаемо унищожаване на доказателства. Успяхме да проследим трасето на документите и разбрахме, че те се унищожават в района на Радомир и с наш колега, румънски партньор Атила Бирo, тръгнахме да валидираме това унищожаване. Респективно, за да има законова стойност работата, която вършим, подадохме сигнал и към МВР, че се унищожават предполагаеми доказателства за много тежка корупция и за злоупотребени с европейски фондове.

В момента, в който успяхме да локализираме мястото, където намерихме изгорени документи, свързани с европейски фондове, се появи полицейски патрул, накараха ни да легнем на земята, да си сложим ръцете на гърба, сложиха ни белезници. Обяснихме, че ние сме журналисти и не сме извършители на нищо нередно, но около час прекарахме с белезници, после около още 3 часа бяхме задържани, но все пак не свалиха белезниците, въпреки че имаше яснота кои сме, какви сме и какво правим там. Всеки от нас имаше журналистическа карта, колегата също, имахме лични карти, валидни документи, но въпреки това не получихме право на телефонно обаждане и екипите, с които работим бяха много разтревожени. Когато се разследва корупция на високо ниво, това не е безопасно“.

Стоянов беше категоричен, че много от горящите документи все пак са били спасени от полицаите.

Журналистът обясни и защо с тях е имало адвокат: „Помолихме го да използваме неговата кола, за да се опитаме да намерим мястото, където се изгарят тези документи". Адвокатът също е с протокол за задържане.

Според омбудсмана Мая Манолова, която е провела разговор и с посланика на Румъния у нас Йон Гъля, е налице неоснователно и противозаконно задържане на журналисти по време на осъществяване на тяхната професионална дейност.

Общественият защитник е категоричен, че освен съмнение за противозаконно лишаване от свобода на двама журналисти, се нарушават човешки права, свързани със свободата на словото и правото на гражданите да получават и търсят информация.

Омбудсманът е изискал пълна информация и публичност по случая, адекватни действия и търсене на дисциплинарна отговорност, ако бъдат установени превишаване на правомощията от страна на служителите на МВР.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени