FACEBOOK

Китайски културен център отвори врати в София

Китайски културен център бе официално открит в центъра в София. Той е първият по рода си културен институт не само в България, но и в Централна и Югоизточна Европа. В центъра се провеждат изложби, курсове по китайски език, по калиграфия, художествени изкуства, бойни изкуства и др.

Сред официалните гости на откриването на центъра бяха министърът на културата Боил Банов, столичният кмет Йорданка Фандъкова, заместник-министърът на културата на Китай Джан Сю, китайският посланик у нас Джан Хайджоу.

Част от програмата по откриването на центъра включваше и различни изложби, представящи нематериално културно наследство - калиграфия, чаена церемония, традиционни китайски танци и др.

Центърът е създаден с подкрепата на Китайското Министерство на културата и Нинбо - града, край който се намира най-натовареното пристанище в света и откъдето са повечето китайци, които живеят в България.

"Наричат България "райска градина" и за това все повече китайски туристи посещават страната ви. България е важна държава по линията "Един пояс, един път". И за Китай е от голямо значение изграждането на културни центрове между двете държави", каза при откриването Джан Сю, зам. министър на културата на Китай.

Центърът е открит в изпълнение на споразумението за взаимното създаване на културни центрове, подписано от България и Китай през ноември 2015 г.

8-етажната сграда на културния институт се намира на столичната улица "Раковски" 77.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени