FACEBOOK

Катакомбите на мавзолея стават артмузей

Подземията, останали на мястото на съборения мавзолей на Георги Димитров, стават музей за съвременно изкуство. На три нива под земята ще се създаде и хранилище за паметници, предназначени за външно поставяне, реши комисията по култура на СОС, а не на общината, както писа Офнюз. Предстои да се обяви конкурс за идеен проект за пространството - под и над земята, като част от Градската градина. На площадката отгоре „ще се появи Бронзовата къща, която пристига от Австрия в края на февруари”, обясни Малина Едрева, шеф на комисията.

Подземията стават филиал на Софийската градска художествена галерия. На първото ниво под земята се е намирала стаята за поддържане на тялото на балсамирания Димитров.” Това е помещението, в което на експоната са му правили макиажа. Сваляли са го долу с асансьор, за да го разкрасят", обясни Тодор Чобанов, зам.-кмет по култура и образование за мумифицираното тяло на починалия преди 69 години премиер на България. Апропо, загадка е къде са останките на Димитров. „Именно там ще се разположи музеят, а на долните нива ще е хранилището, допълни Чобанов. Идеята е бункерната атмосфера да се запази”, допълни той.

„Подземията на мавзолея вече са общинска собственост на София. До 2016 г. те не съществуваха в правния мир, нямаше ги нито в кадастъра, нито в който е да е държавен документ. След съгласуване, Столичната община е станала собственик”, обясни Чобанов. По думите му проектът за музей е възможен и след съгласуване с НСО, заради „бункерите и лабиринтите”, свързани със сигурността в района.

Снимка: arhitektura.bg


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени