FACEBOOK

Как са милионери шефовете на държавни болници при заплати до 6 593 лв.?

Държавна тайна! Oт Министерството на здравеопазването (МЗ) отказаха да предоставят информация за заплатите на шефовете на държавните лечебни заведения, поискана от Сега, съобщава изданието. Ведомството се аргументира с мотива, че размерът на възнагражденията представлява лични данни. Подобно становище обаче нарушава Закона за достъп до обществена информация, тъй като тези болници имат статут на публични и се финансират от обществени средства. Въпреки отказа на МЗ, доходите им могат да бъдат видени в отчетите на болниците, публикувани на сайта на Министерството на финансите.

От тази година шефовете на всички публични клиники, които имат договори с НЗОК са длъжни да подават имотни декларации пред Антикорупция. Според подадените декларации може да се види, че директорите тези лечебни заведения са неочаквано състоятелни.
Декларираното имотно състояние силно се разминава с математиката. При максимално възможни официални заплати под 7 хил. лв. месечно и до 80 хил.лв. годишен доход - директорите на болници у нас притежават имущество за милиони.

Според наредба на министерството заплатите на шефовете на болници могат единствено да бъдат от 280 до 400 на сто от средната месечна брутна заплата в съответната клиника, но не могат да са по-високи от 12 пъти минималната заплата за страната.

Така например Св. Екатерина е кардиологична болница, като част от това лечение е платено от НЗОК. Средното възнаграждение в лечебното заведение за 2017г. е било 1648 лв.. Дългогодишният шеф на клиниката обаче проф. Генчо Начев е най-богатият из между колегите си в страната. Формално неговата месечна заплата не може да е била не повече от 6592 лв.. Но тъй като минималната заплата в страната през миналата година беше 460 лв., възнаграждението на Начев всъщност е било не повече от 5520 лв.

Според имотната си декларация проф. Начев и съпругата му Даринка притежават дялове от 7 дружества за общо 2 206 700 лв. Шефът на столичната Св. Екатерина"има на влог над 5 милиона и 400 хиляди лева, 14 имота, сред които и два апартамента в Лозенец, придобити миналата година. Към това може да добавим три коли, едната от които - Порше и над 500 дка гори-само те са за милиони.

Сред заможните лекари е и новият управител на Здравната каса д-р Дечо Дечев. Неговата декларация за миналата година е в качеството му на шеф на болница Св. Иван Рилски. Д-р Дечев има депозити у нас и в чужбина в размер на над половин милион лева. Притежава и няколко имота.

Директорът на Пирогов проф. Асен Балтов има апартаменти в София и Арапя. На депозит има над 78 хиляди евро и 20 хиляди лева. Има обаче и един ипотечен и два потребителски кредита, както и лизинг за кола.

Началникът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски има два апартамента в София и две коли. Държи на влог 77 000 лева и 54 000 евро, но изплаща потребителски кредит от 30 000 лева.

Шефът на Майчин дом доц. Иван Костов, освен апартамент в София и вила във Владая има и депозити на стойност близо един милион лева.

Другият доста състоятелен директор - проф. Иван Миланов, управлява болница Св. Наум, където средната заплата е по-ниска - 1048 лв. през 2017 г. Тоест възнаграждението му от болницата е било не повече от 4192 лв. Миланов лично или заедно със съпругата си притежават 4 апартамента в София, 2 в Слънчев бряг, 4 в Поморие и 1 в Стара Загора. Неврологът кара Ауди А7 за близо 150 000 лв. В банки Миланов има и над 3.1 млн. лв.

Управителят на Здравната каса, който през 2017 г. беше директор на Св. Иван Рилски Дечо Дечев има със съпругата си 3 апартамента в София, 2 от които наследствени, къща в Рибарица и мезонет в Гърция. Влоговете на семейството са за малко над 500 000 лв. Средната заплатата в болницата през м.г. е била 2052 лв. Лекарите там са получавали средно брутно близо по 3000 лв. Дечев също минава прага от 12 минимални заплати и възнаграждението му не следва да е било над 5520 лв.

В пловдивската Св. Георги миналата година средната заплата е била 1466 лв., а на лекарите - 2600 лв. Директорът Карен Джамбазов е получавал не повече от 5520 лв. Според декларацията му влогът му е скромен - 31 000 лв., но има вземания от заем за 160 000 лв. и инвестиции за над 125 000 лв.

Директорът на болницата в Монтана Тодор Тодоров пък блесна с апартамент в Хага, освен това има и влог с над 200 000 лв. В подопечното му лечебно заведение средната заплата е била 1100 лв., а неговата съответно - максимум 4400 лв. Лекарите там са се разписвали под средно 2000 лв. на месец.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени