FACEBOOK

Истината за офшорките ще се бави с месеци

Поправки на НС забавят процедурата

Отлагат публикуването в Търговския регистър (ТР) на Декларациите за действителните собственици на фирмите, притежавани от офшорки, пише Сега. Агенцията по вписванията ще ги обработва отделно от обичайните регистрации в ТР и това ще забави процеса. Новият ред вече ще важи и за обработването на декларациите на неработещите фирми. Промениете в реда бяха приети от НС с поправка в закона за ТР.

На практика това означава, че декларациите за истинските собственици на фирмите да последват съдбата на годишните финансови отчети, които се появяват в ТР с две-три години закъснение, подчертават от Сега. За тяхното публикуване няма поставен законов срок, а служителите на агенцията и съдиите по вписванията не смогват да ги обработят.

Евентуалното забавяне с години на публикуването на финансовите отчети и други обстоятелства обезсмисля идеята за съществуването на ТР и неговата функция - да предоставя свободен достъп до надеждна информация, полезна за всеки инвеститор и предприемач, да улеснява започването на бизнес и да ограничава корупционните практики.

Припомняме, че миналата седмица гл. прокурор Сотир Цацаров поиска от службите цялата налична информация за парите и имотите на политиците в чужбина. Той отправи съответното искане в писмо до шефа на ДАНС Димитър Георгиев. Цацаров настоява данните да се предоставят без забавяне и да бъдат максимално конкретни. Той поиска агенцията и финансовото разузнаване да изпратят в прокуратурата данни за банковите сметки, инвестициите, имотите в чужбина и участието в офшорни компании на всички, които заемат висши публични длъжности и не са ги декларирали.
В това число влизат политиците, правителството и висшите държавни служители. Такава информация се изисква и за имуществото, притежавано не само от тях, но и от свързани с тях или подставени лица.

Напомняме, че според бившия гл. секретар на МВР проф. д-р Николай Радулов в офшорни сметки на български политици има стотци милиони. „Според мен ще започне да излиза информация за сметки на наши видни съграждани в различни банки”, заяви само преди месец той.
„Преди година в разговори с хора от специалните служби на САЩ съм чувал, че те много добре знаят кой какви сметки има и в кои банки”, посочи ескпертът по сигурността. Тогава той добави, че това ще е следващото, което ще изскочи.

Професорът подчерта, че през последните десет години на Запад излезе информация за за офшорни сметки на наши държавни служители. Някои от тях надминават 100, 200, 300 и повече млн.долара, прибрани в банки на ОАЕ, Швейцария и др.. Радулов не спомена конкретни имена, но посочи, че според явните сметки на тези лица в България, те и семействата им са живели с по 100-200 лв. на месец. Той подчерта, че за разлика от западните политици, нашите собственици на офшорки не са ги направили, за да укриват данъци, а за да укриват необяснимо и гигантско богатство.

Междувременно най-ударени ще бъдат малките и средни предприемачи. През последните две години бяха въведени редица нови изисквания към бизнеса да декларира всевъзможни обстоятелства, които, освен огромни опашки пред офисите на Агенцията по вписванията, предизвикват и задръстване на информационната система на ТР.

На фона на очертаващото се забавено публикуване на декларациите за истинските собственици Законът за мерките срещу прането на пари предвижда глоби за фирмите, които не подадат в срок декларации кои са реалните им собственици. Имуществената санкция е от 1000 до 10 000 лв., а за дружества като банки, застрахователи, лизингови компании - от 2000 до 20 000 лв. Нещо повече - законът предвижда, че след като веднъж една фирма е глобена и продължава да не декларира кои са реалните собственици, тя ще бъде санкционирана всеки месец с тези суми, докато не подаде декларация.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени