FACEBOOK

Инвестират 170 млн. лв. за чистотата на София през 2016 г.

Разходите за миене на улиците скачат с над 8 млн. лв.

Общо 173 577 298 лв. са предвидени през 2016 г. в София за дейностите по поддържане чистотата на обществените територии, събиране, извозване, обработване на битовите отпадъци. Това стана ясно от план-сметката за дейностите, изготвена от зам.-кметовете Мария Бояджийска и Дончо Барболов. Предвидените средства са с 17,5% повече от тези за 2015 г. От тях 60 500 000 лв. са за събиране на отпадъците и транспортирането им до депа и други съоръжения за третирането им. За частта с поддържането на чистотата на териториите за обществено ползване са необходими 61 080 000 лева, от които за лятно почистване – 41 080 000 лева, а за зимно – 20 000 000 лева.
С над 8 млн. лева се увеличават разходите за миене на улиците в София. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова. „Залагаме не само на продължаване, но и на разширяване на зелените политики, от които очакваме добър екологичен ефект за града”, заяви тя. „На първо място се увеличава миенето на улиците на града. Заложили сме увеличение в пъти на миенето им, като освен големите булеварди и улици за масов градски транспорт, залагаме и на миенето на кварталните улици”, посочи столичният кмет.
Такса битови отпадъци за недвижимите имоти на гражданите трябва да стане 1,88%, за да се покрият разходите. Тя обаче ще остане 1,6% от данъчната им оценка, а разликата ще бъде поета от Столичната община. Така такса смет за гражданите няма да се вдига. Разчита се и на събираните суми от стари задължения за минали години.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени