FACEBOOK

Зелена зона в София се разширява


От 1 ноември паркирането в целия столичен район „Лозенец“ става платено, след като и горната част на квартала влизат правилата за паркиране на „зелена“ зона. Напомняме, че това стана след решение на Столичния общински съвет и по предложение на кмета и живущи в района. По време на обществените обсъждания в района, повечето от живеещите в квартала бяха „за“.

От същата дата „зелена“ зона ще има и в част от район „Красно село“ - между булевардите „И. Гешов“, „П. Славейков“, „Тотлебен“ и „Г. Софийски“, в част от район „Възраждане“ - между булевардите Константин Величков, Сливница, Александър Стамболийски и улиците Димитър Петков и Опълченска, и в район Оборище - между булевардите Евлоги и Христо Георгиеви, Ситняково, Данаил Николаев и ул. Черковна.

Над 4600 стикери за паркиране вече са издадени от Центъра за градска мобилност на живущите в районите на разширението на зоната. Очаква се броят им да достигне над 5000. Трите офиса на ЦГМ - на метростанция Европейски съюз в Лозенец, пл. Възраждане 1 и на ул. Будапеща 17, работеха с удължено работно време през целия октомври, за да могат желаещите да подадат документи или да получат стикерите си. По над 600 души на ден са обслужвали гишетата на всеки от пунктовете. Голям брой заявления бяха подавани и онлайн, с което ЦГМ се погрижи за удобството на гражданите. Трите офиса вече работят с обичайното си работно време – от 8.30 до 17.00 часа, но в съботния ден има дежурен. Той е на метростанция Европейски съюз и ще работи утре (събота, 3 ноември 2018 г.) от 10.00 до 16.00 ч

Правото на стикер за паркиране имат всички граждани, които използват имота само за жилищни нужди и той е техен постоянен адрес. Договорите за наем също се признават, но се проверяват през НАП, а изискването за постоянен адрес по лична карта важи и в този случай. От ЦГМ напомниха, че при деклариране на неверни данни стикерът за паркиране се анулира, а парите не се връщат.

Oт ЦГМ уведомиха гражданите, че в четвъртък и петък ( 1 и 2 ноември 2018 г.) няма да се извършва контрол на паркирането в новите присъединени части на "зелена зона" в кварталите Горен Лозенец, Оборище, Възраждане и Красно село. Причината е, че са получени много нови онлайн заявления за стикери, които обработван и гражданите не бива да се притесняват, че ще бъдат санкционирани преди да получат стикерите си. Обърнаха, обаче внимание, че контрол няма да има само в споменатите части на „зелената зона“.
Стикерът за „синя“-та струва 150 лв. за цяла година абонамент, а за „зелена“ - 100 лв.

Повече информация на www.sofiatraffic.bg.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени