FACEBOOK

Засаждат 126 500 дървета в София

Над 1500 дървета покрай възлови булеварди на София и в междублокови пространства на града ще бъдат посадени тази есен. Работата започна от самия център на града – край жълтите павета. На бул. Цар Освободител екипи, ангажирани с дейностите по озеленяване, извършиха засаждане на дървета на празни места в участъка между площадите Княз Александър Първи и Независимост (Ларгото).

"Това са дървета, устойчиви на климатичните промени като ясен, сребриста липа, червен дъб. Видовете сме консултирали с експерти от Лесотехническия университет", каза заместник-кметът по екология на София Йоана Христова.

„Стартираме с компенсаторно засаждане и попълване на празните места по тротоарите от премахнати изсъхнали или изгнили дървета, по бул.Цар Освободител, бул.Прага, бул.Патриарх Евтимий, бул.Евлоги и Христо Георгиеви, бул.„Васил Левски, ул.Георги Раковски, бул.Пенчо Славейков. След централните булеварди, кампанията ще обхване постепенно по-малки улици и ще продължи график в междублокови пространства и паркове. Озеленяване предстои в дворове на училища и детски градини под надслов Моето зелено училище. Децата ще бъдат привличани, за да помагат в този екопроцес.

Стартира и проектът Новата гора на София между кварталите Люлин и Суходол покрай силно замърсяващото Околовръстно шосе. Лесът ще бъде с площ 225 декара и се очаква в нея да бъдат засадени 125 000 дървета в рамките на 3 залесителни сезона.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени